Uvodnik

Ideja iza stranice Ideje.hr

Željko Ivanković / 19. ožujka 2017. / Članci / čita se 2 minute

© 2017 ideje.hr

Riječ je o postupnom i skromnom pokušaju da se hrvatski akademski i intelektualni potencijal, koji je trenutačno raspršen u rukavcima i zapleten na preprekama, aktivira u javnom prostoru i racionalnoj javnoj diskusiji. Pozivamo na suradnju. Uspjeh najviše ovisi o tome koliko ćemo u njoj uživati. Zabavljajmo se!

Dragi čitatelji i suradnici,

pred vama je internetska stranica ideje.hr. Riječ je o postupnom i skromnom pokušaju da se hrvatski akademski i intelektualni potencijal aktivira u javnom prostoru i racionalnoj javnoj diskusiji. Ideju koja stoji iza stranice ideje.hr možda je najlakše objasniti opisom rubrika.

Aktualnosti će nastojati bilježiti zbivanja u akademskoj zajednici i slične događaje – promocije knjiga, konferencije, predavanja, gostovanja inozemnih znanstvenika i intelektualaca, predstavljanje rezultata istraživanja, kako kroz najave tako i kroz izvješća o tim događajima. Nadamo se da će se s vremenom pokazati interes i u akademskoj zajednici da sami sudionici pošalju najavu ili izvještaj, odnosno prikaz zanimljivog i aktualnog zbivanja.

Čitatelj će u rubrici uočiti Rasprave koje su već organizirane, a sa kojih izvješća prenosimo na ovu strancu. S tom ćemo praksom nastaviti i dalje, no to nije jedini oblik rasprava koje ćemo na ovoj stranici nastojati organizirati i prikazati. Neke će biti samo internetske, u povodu aktualnih događaja ili potaknute člankom koji ćemo objaviti. Moći će biti organizirane kao ZA i PROTIV ili jednostavno kao slijed različitih priloga na neku aktualnu i zanimljivu temu.

Treba naglasiti da je raspon tema vrlo širok: od aktualnih društvenih i političkih pitanja, do zanimljivih tema iz znanosti i uopće intelektualnog života.

Rubrika Članci otvorena je za sve te teme, za usko znanstvene, prikazane na komunikativan način, tako da je objašnjen smisao pojedinog znanstvenog i stručnog pitanja, ali i za one koje se tiču života cjelokupne zajednice. U rubrici Članci nadamo se privući najširi raspon hrvatskih intelektualaca, mlade i zrelije, prirodnjake, stručnjake iz tehničkog područja, iz društvenih i humanističkih znanosti.

S vremenom nastojat ćemo objavljivati i tematske publikacije, zbornike članaka, working papers, analize, istraživanja koja ćemo objavljivati u rubrici Publikacije. Dakako, otvoreni smo za publiciranje sličnih materijala naših suradnika koji ih žele, radi diskusije, dati na uvid javnosti.

U rubrici Iz medija ćemo objavljivati kratke prikaze i linkove na članke iz sličnih medija širom svijeta. Prilozi suradnika, skretanje pažnje na zanimljiv članak, mogu značajno obogatiti ovu rubriku.

Nadamo se da je iz ovog prikaza jasna ideja koja stoji iza pokretanja stranice ideje.hr. Na njoj ćemo nastojati u javnom prostoru aktivirati akademski i intelektualni potencijal koji je trenutačno raspršen u različitim rukavcima i zapleten na različitim preprekama. Vjerujemo da njegovo aktiviranje može biti višestruko korisno, cijeloj zajednici ali i samim hrvatskim intelektualcima, koje pozivamo na suradnju.

Takvih stranica ima u svijetu. Zašto ne bi uspjela i u Hrvatskoj. To naravno najviše ovisi o tome koliko ćemo uživati u zajedničkoj suradnji. Zabavljajmo se!