Projekt 'e-izvori'

Bolji pristup međunarodnim bazama znanstvenih radova i informacija

Ideje.hr / 17. veljače 2018. / Aktualno

Za sredinu ožujka najavljena je tribina o boljoj međunarodnoj vidljivosti domaćih znanstvenika i njihovih rezultata, kao i radionica vezana uz povećanje pristupa elektroničkim bazama znanstvenih radova i informacija

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu je za petak 16. ožujka najavila tribinu i radionicu vezane uz međunarodnu vidljivost rezultata rada domaćih znanstvenika te pristup međunarodnim elektroničkim bazama znanstvenih radova i informacija. Oba događaja dio su projekta ‘e-izvori’, petogodišnjeg projekta vrijednog 17,6 milijuna eura čija je provedba započela 2016. godine i koji se najvećim dijelom financira iz Europskog socijalnog fonda.

Sudjelovanje na tribini i radionici je besplatno, a obje su ponajprije namijenjene korisnicima elektroničkih izvora, odnosno znanstvenicima, nastavnom osoblju u visokoškolskim ustanovama te studentima i knjižničarima. Tribina će biti posvećena poboljšanju istraživačkog okruženja za hrvatske znanstvenike, a na radionici će se predstaviti dosadašnji rezultati u provedbi projekta i planovi za njen nastavak.

Projektom ‘e-izvori’, kojem je nositelj NSK, želi se „poboljšati pristup inozemnim istraživačkim publikacijama i bazama podataka“, a jedan od rezultata je i jedinstveno mjesto za pristup bazama s tzv. nacionalnom licencijom na adresi http://baze.nsk.hr/. U sklopu projekta za zainteresirane studente, predavače i znanstvenike redovito se provode i edukacijske radionice čiji se raspored može pronaći na internetskim stranicama NSK.