Izbori

Češka nije željela promjenu, poraz Babiša nije pobjeda nad populizmom. Parlament bez ljevice. Pirati iznevjerili

Sofija Kordić / 15. listopada 2021. / Aktualno / čita se 12 minuta

Nedjeljni izbori u Češkoj donijeli su tijesnu pobjedu koaliciji demokratskih stranaka Zajedno, oligarh Babiš neće moći sastaviti vladu. Pirati su sa 22 mjesta u parlamentu pali na samo 4, zbog pogrešne odluke o koaliranju. Socijaldemokrati i nereformirani komunisti ostali su bez mjesta u parlamentu. Tajnovitost oko zdravstvenog stanja predsjednika Zemana pridonosi neizvjesnosti.

  • Naslovna fotografija: Petr Fiala (u sredini), lider pobjedničke koalicije Zajedno.
  • Autorica je novinarka i književnica koja živi u Pragu

Andrej Babiš, neprikosnoveni vladar Češke republike, tajkun koji je državu vodio kao svoj poljoprivredno-kemijski koncern Agrofert, vlasnik trećine utjecajnih medija u državi, slovačkim sudom potvrđen kao agent nekadašnje čehoslovačke tajne službe StB, pod istragom i u Češkoj i u Briselu zbog sukoba interesa i pronevjere novca iz fondova EU, neće nakon osvojenog drugog mjesta na parlamentarnim  izborima proteklog vikenda  moći sastaviti narednu češku vladu. ANO, populistička stranka premijera Babiša osvojila je 27,1% glasova dok je koalicija SPOLU (Zajedno) sastavljena od desnih građanskih demokrata ODS, liberalne stranke TOP 09  i demokršćanske stranke KDU-ČSL osvojila 27,7% i za dlaku umakla Babišu.

Nakon nevjerojatno bizarne, ali sistematske i uspješne Babišove kampanje protiv Pirata, najvećih favorita u anketama proljetos (predviđalo im se i do 29%), oni su u koaliciji s malom strankom STAN (gradonačelnici i nezavisni) završili na trećem mjestu. Dobili su samo 15,6%, glasova, a zbog preferencijskih glasova koji su većinom išli kandidatima STAN-a, pripadaju im samo četiri zastupnička mjesta. Prije četiri godine kad su išli samostalno i bili pravo osvježenje izbora dobili su 22 mandata. Ovo je veliki poraz perspektivne Piratske stranke i njezinog lidera Ivana Bartoša kojem su donedavno  i strani i domaći analitičari predviđali premijersko mjesto. Mediji su išli toliko daleko da su razabirali hoće li kao premijer morati promijeniti frizuru, odnosno ošišati dreadlockse, njegov zaštitni znak.

Težak poraz Pirata koji je obećavao. Nesuđeni premijer, Bartoš

New York Times je poslije objave izbornih rezultata pisao o silaznoj putanji populizma u Srednjoj Europi, a britanski Guardian o kraju postkomunističke ere s odlaskom  nereformiranih komunista ‘u vječna lovišta’. Domaći i strani analitičari pisali su o kraju oligarhije i vladavine Babiša koji je dobrano uzdrmao Češku sa svojim populističkim  pokretom ANO još kao ministar financija, o trijumfu demokratske opozicije i povratku ka standardnoj politici. Nakon nekoliko dana euforije u redovima opozicije i njihovih pristalica kao da je nastupilo otrežnjenje nakon burne i neprospavane večeri.

„Spustimo se na zemlju. Češka nije željela promjenu. Demokrati su dobili izbore igrom slučaja i zbog izbornih pravila, a ne zbog političkog programa koji bi uspio uvjeriti većinu ljudi da su bolji od onoga što predstavlja Babiš“, napisao je politički komentator Petr Honzejk za Hospodářské noviny dodajući da u Češkoj još ima potražnje za  ‘mađarskim putem’. Ne samo zbog gotovo 10% glasova za  ekstremiste karikaturalnog japansko-češkog poduzetnika Tomia Okamure, već računajući i vrlo visoki postotak propalih glasova strankama koje nisu dostigle petpostotni izborni prag. Propalo je čak 19,9%, a na prošlim izborima samo 6,26% glasova.  Analitičari su vrlo  oprezni u ocjenama kraja populizma, jer su to bili glasovi za populističke i ekstremne stranke. I nereformirane komuniste su zvali narodnjačko-konzervativnim populistima.

Honzejk misli da je NYT u zabludi kada tvrdi da ovi izbori nagovještavaju povlačenje autoritarnog populizma iz Češke i ostatka Srednje Europe. Gotovo 20% čeških birača nema svoje predstavnike u parlamentu, a dodajući njima Babišove populiste i Okamurine ekstremiste u parlamentu,  demokratske pobjedničke stranke će se morati dobro pomučiti da uvjere građane kako je njihova politička ponuda privlačnija i korisnija od Babišovog kaotičnog populizma.

„Nisu demokrati pobijedili populiste, već konzervativci liberale“, tvrdi politolog i novinar Ondrej Slaláček aludirajući na izborni debakl favorizirane Piratske stranke. Portal alarm.cz naglašava da je Babiš uništio ljevicu i da prvi put  u razdoblju nakon Baršunaste revolucije u parlamentu neće biti ni jedna lijeva stranka, te da su oni koji su najbliže ljevici – Pirati, doživjeli fijasko. Pirati su, po mnogim ocjenama, pogriješili što su ušli u koaliciju sa STAN-om, jer su lavirali i taktizirali u svim temama. Koalicija sa strankom desnog centra im je onemogućila zastupati vlastiti program, izgubili su, kako piše alarm.cz, svoj prepoznatljivi antisistemski drive i od piratskog identiteta na dan izbora ostalo je vrlo malo.

U kampanji su se umjesto svom izbornom tijelu  više obraćali konzervativnijim biračima STAN-a kako bi ih privukli da glasaju. Na izbore su izašli, ali je njihov otpor prema Piratima bio toliki da su zaokruživali samo kandidate STAN-a, iako su prije izbora lideri obje stranke Bartoš i Rakušán pozvali simpatizere da biraju zajedničku listu i ne zaokružuju kandidate. Tako se dogodio paradoks, Pirati koji su odradili lavovski dio posla, i bili takoreći jedina meta Babišove ogromne predizborne mašinerije kojoj se nisu umjeli niti mogli adekvatno oduprijeti, dobivaju četiri, a STAN 33 zastupnička mjesta. To je mala stranka koja je na prethodnim izborima jedva prešla prag, a sad ima samo jednog zastupnika manje od ODS,  najjače stranke iz koalicije SPOLU. Da su  na izbore izašli sami i dobili samo 5%, Pirati bi dobili više zastupničkih mjesta.

„Svaki poraz je i pouka, a u ovom slučaju ona glasi da se ne smije odustati od tema vezanih za socijalnu pravdu, kvalitetu demokracije i rješenja  ekološke krize i žrtvovati ih za neko ‘više dobro’“ – poraz Babiša i spas republike.  Kritična masa današnje mlade generacije nema svoje predstavnike u parlamentu“, ističe politolog Slačálek. „Četiri godine su 22 zastupnika iz Piratske stranke bili jedina realna konstruktivna opozicija, a sada skoro svi idu kući. Nikada nisam upoznao vrjednije i iskrenije entuzijaste. Strašno mi je žao“, izjavio je  pak politolog Petr Boháček.

Andrej Babiš (lijevo), nespretni vampir, isisao je krv lijevim strankama, ali to mu nije pomoglo da pobijedi

Najotužniji je, ipak, krah 103 godina stare  socijaldemokratske stranke, ČSSD. Nekad najjača, godinama se smjenjivala na vlasti s desnom ODS, otuđila se od socijaldemokratskih načela, a koaliranjem s Babišem, preuzimanjem populističke retorike (iz njenih redova je potekao i drugi najveći češki populist, predsjednik Zeman) na kraju potpuno izgubila identitet, pala ispod 5%, i prvi put u povijesti završila izvan parlamenta. Njezin šef Jan Hamáček, ministar unutrašnjih poslova u Babišovoj vladi podnio je ostavku i izjavio da je birače ljevice ‘usisao’ pokret ANO. Honzejk u sličnom tonu primjećuje da se Babiš ponio kao nespretni vampir koji je isisao lijeve stranke toliko da ih je ubio, ali nedovoljno da bi mu njihova krv dala dovoljno snage da preživi kao politički hegemon.

Trideset dvije godine od pada komunističkog režima češki parlament će biti bez komunista koji su osvojili samo 3,6% glasova. Usprkos svojoj mračnoj prošlosti od koje se  nikad nisu dovoljno distancirali, Komunistička stranka Češke i Moravske je na izborima redovito osvajala dvoznamenkaste cifre, 2002. čak 18,5%. Analitičari su njezin uspjeh tumačili time što to više nije masovna stranka iza koje stoji neka velika sila i policijske snage, već stranka starijih ljudi. Politolog Jiří Pehe svojedobno je izjavio kako to više nije ‘revolucionarna’ stranka, već stranka koja želi udjel u vlasti i moći, da njezin program ‘nije internacionalistički, već ljevičarsko-nacionalistički’, te da je na određen način  to vrlo konzervativna stranka. Dajući ostavku njezin šef Vojtěch Filip je izjavio kako su pogriješili što se na vrijeme nisu otrgli od Babiša čiju su vladu održavali na vlasti.

Glavni urednik liberalnog  tjednika Respekt, Erik Tabery,  čije novinare, među ostalima liberalnim medijima,  premijer Babiš u posljednje vrijeme nije puštao na presice,  u razgovoru s Honzejkom za podcast dnevnika Hospodářské noviny izjavio je da u Češkoj, na žalost, još nema prostora za progresivnu ljevicu zapadnog tipa, i da je češko društvo konzervativnije nego što to izgleda. Pitanja koja se rješavaju na Zapadu u Češkoj se još ne postavljaju. Generacijski se to, naravno, mijenja. Za četiri godine to može biti potpuno drugačije. Dva tjedna prije izbora održano je glasanje među 40.000 srednjoškolaca. Najviše su dobili Pirati i Stan, preko 30%, koalicija Spolu preko 29%, treći ANO sa 8% i četvrti Zeleni sa 7%.

U češkom društvu više nije dominantna  podjela na lijevo i desno već na liberale prozapadnog tipa i konzervativce orbanovskog tipa. U javnosti su najveće psovke – ljevičar, komunjara, neomarksist, briselske sluge, izdajnici, i oni koji će vam naseliti migrante u stanove

Tabery je istaknuo da se mlađe generacije boje glasati za ljevicu jer su u javnom prostoru najveće psovke – ljevičar, komunjara i neomarksist. Ovu potonju je uz briselske sluge, izdajnici, i oni koji će vam naseliti migrante u stanove obilato koristio Babiš protiv Pirata. Honzejk smatra da u češkom društvu više nije dominantna  podjela na lijevo ili desno već na liberale prozapadnog tipa i  konzervativce orbanovskog tipa, te da od nove vlade ovisi hoće li za četiri godine u zemlji ponovo zavladati zemanovsko-babišovski pogled na svijet i bez njih dvojice.

Predsjednik Zeman, koji je trenutno u bolnici na intenzivnoj njezi, i o čijem se zdravstvenom stanju ne informira na način primjeren demokratskim zemljama, još prije izbora je u svom stilu izjavio da  su  predizborne koalicije prevara i da će bez obzira na rezultat dviju koalicija povjeriti mandat lideru pojedinačno najuspješnije stranke, a to je Babišova ANO.

Htio bi ponovo Babiša. Zeman

Babiš teoretski može razbiti koaliciju SPOLU i pokušati sastaviti vladu s ODS, ali njezini lideri  tvrde da neće s njim ni pod koju cijenu niti im je to potrebno s komfornom većinom koju imaju s koalicijom Pirati – STAN, 108 od 200 glasova u parlamentu. Babiš jednostavno nema s kim sastaviti kabinet, jer je ostao bez koalicijskih partnera, socijaldemokrata i nereformiranih komunista koji su ga podržavali u parlamentu. Ne bi uspio ni sa Okamurinim ekstremistima koji su osvojili nedovoljno. Obje demokratske koalicije potpisale  su druge izborne večeri  memorandum o formiranju većinske vlade. Čeka se samo da predsjednik imenuje mandatara.

Lijevo orijentirani portal alarm.cz piše da je povijesna ironija to što najdesniji zastupnički dom u povijesti Češke republike nastupa u trenutku kada se Češka nalazi u nezavidnoj ekonomskoj situaciji nakon krize koju je izazvala pandemija Covid 19. Najviše se strahuje od velikog utjecaja ODS-a, stranke koju je nekad predvodio euroskeptik Vaclav Kalus i čiji se program zasniva na niskim porezima i niskim javnim izdacima, na liniji koja ide na ruku bogatima. A ljevice nigdje ni za lijek. Paradoks je da se ODS predstavlja kao snaga koja je spasila demokraciju i zapadne vrijednosti, a još ima jako euroskeptično krilo i više je nalik Orbanovu Fideszu nego što bi priznali. U Europskom parlamentu surađuju s nacionalistima na čelu s poljskim PiS-om.

Pobjeda koalicije SPOLU je veliko iznenađenje, a Babiša je porazila upravo ona politička sila protiv koje je osnovao svoj pokret ANO te na antikorupcijskim sloganima privukao ogroman broj birača, sitih korupcijskih skandala ODS i njezinih koalicijskih partnera. U kampanji  Babiš je to izostavio,  i po uzoru na ultranacionaliste iz susjednih zemalja rogoborio protiv Brisela, Pirata, migranata i neomarksizma. Nije mu se, međutim, isplatila zamjena populizma za ksenofobni nacionalizam.

Jedan od najvećih skandala od 89. godine je po mišljenju Taberyja (ne)informiranje o zdravstvenom stanju predsjednika Zemana. Posljednje što je javnost vidjela je vozilo hitne pomoći koje dan nakon izbora, u prošlu nedjelju, predsjednika odvozi u nesvjesnom stanju. Od tada građani ni opozicijski političari nemaju kredibilnu informaciju o zdravlju predsjednika. Njegov kabinet čine vrlo kontroverzni ljudi, povezani s ruskim tvrtkama, koji već duže obmanjuju javnost o predsjednikovom stanju. Demokratska opcija sumnja da Zeman nije sposoban obavljati funkciju, a da to klika oko njega ne želi objaviti. Da je Zeman dobrog zdravlja sada bi uživao u situaciji kad ima odlučujuću riječ tražeći rupe u ustavu i zaobilazeći običajno pravo. Otkako je predsjedničko mjesto dobio direktnim izborima 2013., analitičari govore da je u Češku uveo polupredsjednički sistem. Inače, neprikosnoveni Babiš je na gotovo svaki Zemanov mig reagirao kao poslušni đak.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Vondráček je izjavio da je Zeman potpisao dokument o konstituirajućoj sjednici novog parlamenta, što bi značilo da je predsjednik sposoban obavljati dužnost. Isti je dan podnesena kaznena prijava o kaznenom djelu falsificiranja predsjednikova potpisa

Koliko je situacija bizarna govori i to što ga je u četvrtak na odjelu intenzivne njege zajedno sa ljudima iz kabineta posjetio predsjedavajući Zastupničkog doma Radek Vondráček iz Babišove stranke ANO,  bez znanja i dozvole šefa Vojne bolnice koji ga je izbacio nakon što je saznao za posjet. Vondráček je izjavio da je predsjednik potpisao dokument o konstituirajućoj sjednici novog parlamenta 8. studenog, što je imalo za cilj izazvati u javnosti dojam da je predsjednik sposoban obavljati svoju dužnost. Isti je dan državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava o kaznenom djelu falsificiranja predsjednikova potpisa. Nije objavljeno tko je podnio prijavu. Policija je započela istragu.

Babiš je posjetio Zemana pola sata prije nego što je predsjednika vozilo hitne pomoći prevezlo u bolnicu. Babiš je izjavio da mu je Zeman rekao da ga namjerava imenovati mandatorom, a da je na njemu hoće li to prihvatiti. Drugi dio rečenice su mnogi shvatili kao signal da je Babiš svjestan svoje nemoći, da će prijeći u opoziciju i iz zastupničke stolice gdje ga štiti imunitet čekati da se kandidira za predsjednika. Time bi u potpunosti izbjegao kazneni progon. Osim Češke i EU koje ga istražuju zbog pronevjere novca iz europskih fondova, Babiša su ‘Pandora Papers’ izložili istrazi francuskih i američkih vlasti zbog sumnjivih financijskih transakcija prilikom kupovine luksuznih nekretnina na francuskoj obali preko offshore tvrtki.

Predsjedničke izbore, koji će se s obzirom na narušeno zdravlje Miloša Zemana održati najkasnije u siječnju 2023. mnogi vide kao priliku kada će populisti vratiti udarac demokratima. Komentator Honzejk smatra da će, kandidira li se Babiš, liberali teško naći osobu koja bi ga mogla poraziti. Babiš bi pobjedom iskoristio reformiranu predsjedničku funkciju koju je zaveo Zeman i s dvorca Hradčany pokušao vladati Češkom da bi tijekom narednih parlamentarnih  izbora državu ponovno uzeo pod svoje i nastavio je koristiti za bogaćenje kao i do sada.

Nada ostaje u kritičnoj masi mlade generacije za koju su klimatska i stambena kriza, reforma školstva, digitalizacija i skoro milijun ljudi pod ovrhom  problemi koji zahtijevaju političko rješenje. Za koju feminizam nije stvar za ismijavanje, kao ni problemi manjina i brak za sve. U novom češkom parlamentu, međutim, bit će 196 ljudi s konzervativnim pogledom na svijet i samo četiri liberala. Čeka se nova ljevica u suradnji s Piratima.