Predavanje: Snježana Prijić-Samaržija

Demokracija i istina: Uloga eksperata u demokratskom odlučivanju

Ideje.hr / 13. siječnja 2019. / Aktualno

U povodu objave knjige Democracy and Truth. The conflict between political and epistemic virtues, u izdanju Mimesis International, autorica Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci i redovita profesorica na Filozofskom fakultetu, održat će u Zagrebu na Fakultetu političkih znanosti (dvorana A) 16. siječnja od 10:30 sati predavanje pod naslovom Demokracija i istina.

Knjiga Democracy and Truth, Snježane Prijić-Samaržija, rektorice Sveučilišta u Rijeci, bavi se recentnom raspravom u području socijalne epistemologije o konfliktu epistemoloških i demokratskih vrijednosti.

S jedne se strane pretpostavlja da se demokracija mora potvrditi racionalnim, opravdanim i odlukama utemeljenim na podatcima i istini. S druge su strane oni koji smatraju da se demokracija ne legitimira racionalnim odlučivanjem i drugim epistemološkim kvalitetama nego etičkim vrijednostima, na primjer ravnopravnošću u odlučivanju.

Autorica zagovara takozvanu hibridnu poziciju, koju posebno analizira na ulozi eksperata u procesu demokratskog odlučivanja.

Predavanje pod naslovom Demokracija i istina, dr. sc. Prijić-Samaržija održat će na Fakultetu političkih znanosti (dvorana A) u Zagrebu 16. siječnja od 10:30 sati .