zbivanja, najave

Međunarodna konferencija o digitalnoj povijesti umjetnosti. Usporedba tranzicije u Kini i Rusiji. Popper forum

Ideje.hr / 8. studenoga 2018. / Aktualno / čita se 3 minute

U ponedjeljak na SRCE-u počinje međunarodna konferencija o digitalnoj povijesti umjetnosti, u četvrtak je na Ekonomskom fakultetu prikaz tranzicije iz socijalizma u Rusiji i Kini, a na kraju tjedna održava se i Popper forum

Trodnevna međunarodna konferencija s nazivom „Digitalna povijest umjetnosti – metode, prakse, epistemiologija“ počinje u ponedjeljak 12. studenog u Zagrebu. Organizatori – Institut za povijest umjetnosti Zagreb, DARIAH Hrvatska te Sveučilišni računski centar (SRCE) u čijim se prostorijama održava konferencija – objašnjavaju da digitalna povijest umjetnosti obuhvaća „od digitalnog arhiviranja i online pristupa do oblikovanja novih znanstveno-istraživačkih metoda i digitalnih alata“ te u tome vide priliku za „nove, inventivne načine mišljenja povijesti umjetnosti, arhitekture, dizajna i vizualne kulture“.

Na konferenciji će predavanja održati gosti s Austrijske akademije znanosti te španjolskog Sveučilišta u Málagi, a u diskusijama će sudjelovati i stručnjaci iz Portugala, Danske, Italije, Njemačke, SAD-a i drugih zemalja. Organizatori ističu da je „cilj konferencije kritički sagledati aktualni trenutak i perspektive budućeg razvoja (..) mlade interdisciplinarne znanstvene grane“ koja predstavlja „potencijalno plodno mjesto analize i akademske rasprave“.

Trećeg  dana konferencije, koja se realizira u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost,  inicirati osnivanje Radne grupe za digitalnu umjetnost, povijest umjetnosti i tehnologiju, s ciljem užeg povezivanja „umjetnika, povjesničara umjetnosti, dizajnera, IT stručnjaka, kao i ostalih stručnjaka koji se profesionalno bave digitalnim medijima i komunikacijskim tehnologijama“. Program konferencije moći će se pratiti i online.

Kina raste, a Rusija nazaduje ili stagnira. Zašto?

U osmom izdanju Brown bag seminara, Nora Mustać, doktorandica na Katedri za makroekonomiju i gospodarski razvoj Ekonomskog fakulteta u Zagrebu prezentirat će svoj doktorski rad u nastajanju „Rusija i Kina: divergencija stopa rasta nakon tranzicije“.

Izlaganje počinje u četvrtak, 15. studenoga 2018. u 14:00 sati u dvorani 51 na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Ulaz je besplatan.

Kratki sažetak izlaganja:
Nakon tranzicije kinesko gospodarstvo bilježi jednu od najvećih svjetskih stopa gospodarskog rasta, dok Rusija nazaduje i stagnira. Zašto je tranzicija u Kini „donijela“ visoke stope rasta, a Rusiji nije, odnosno koji su razlozi kineskog ekonomskog uspjeha i ruskog neuspjeha tranzicije, te veze sa hrvatskom tranzicijom i njenom uspješnošću? Prvo, radi se o dvije ekonomski najsnažnije tranzicijske zemlje sa sličnim početnim modelom socijalističkog planskog gospodarstva. Stoga su ishodi njihove tržišne transformacije ključni za ukupnu ocjenu rezultata tranzicije. Drugo, njihove ekonomske performanse imaju značajnog utjecaja na tranzicijske procese u Hrvatskoj. Osobito su snažne ekonomske sveze Hrvatske i Rusije u predtranzicijskom razdoblju i njihova redukcija tijekom tranzicije izravno je utjecala na razinu ekonomske aktivnosti i specifičnosti posljedične deindustrijalizacije hrvatskog gospodarstva.

Shearmur i Miller na Popper Forumu

U Zagrebu će od 14.-17. studenog boraviti dva eminentna profesora, bivša asistenta slavnog filozofa Karla Poppera: Prof. Jeremy Shearmur i prof. David Miller. Povodom njihova dolaska organizirali smo simpozij Zagrebački Popper forum 2018. koji će se održati na tri lokacije/institucije:
1. U četvrtak 15.11. s početkom na Fakultetu političkih znanosti u 10.00 (Dvorana A), održat će se glavni dio Popper Foruma na kojem će predavanja imati prof. Shearmur i prof. Miller.
2. U petak 16.11. s početkom u 9.30 na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u Dvorani 7. predavanje će održat Jeremy Shearmur (“Popper’s Critical Rationalism”)
3. U petak 16.11. s početkom u 12.00 na Institutu za filozofiju (V. kat), predavanje će održati prof. David Miller (“Deductivist Decision Making”)

“Prema istraživanjima Freedom House and Economist Intelligence Unit, posljednjih deset godina bilježimo pad broja demokratskih zemalja u svijetu. U velikom broju zemalja parlamentarni izbori na vlast su doveli “čvrstorukaše” koji su nerijetko koristili “demokratske” i često latentne metode da slome uobičajenu kontrolu političke vlasti. Neki su filozofi primijetili da postoji sve veći jaz između liberalizma (isticanje prava kako bi se izbjegla tiranija) i demokracije (kao većinskog glasa naroda). majorities), procijep između dva nužna sastojka funkcionalne demokracije.”
To je samo jedna od tema Zagrebačkog Popper Foruma 2018. Prof. Shearmur svoja će predavanja posvetiti aktualnosti Popperove političke filozofije i novim zadaćama kritičkog mišljenja i kritičkog racionalizma, a prof. Miller će svoja predavanja posvetiti deduktivističkom donošenju odluka i postupanju u znanosti.
U raspravama u ovirima Zagrebačkog Popper Foruma sudjelovat će profesori s Fakulteta političkih znanosti, Filozofskog fakulteta, Instituta za filozofiju, i pozvani predavači koji su se bavili Popperovom filozofijom.

Podijelite članak

f