okrugli stol

Okrugli stol o zakladništvu u Hrvatskoj

Ideje.hr / 19. listopada 2018. / Aktualno

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizira raspravu koja će obuhvatiti razne aspekte funkcioniranja zaklada u Hrvatskoj i u inozemstvu kako bi se aktualizirala izrada nacrta novog, poticajnog, zakonskog okvira

U Zagrebu će se u ponedjeljak, 22. listopada u 10:00 održati okrugli stol s temom zakladništva u Hrvatskoj kojeg organizira Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Uvodna izlaganja pokrit će područja učinaka suvremene filantropije i dometa razvoja hrvatskih zaklada, pravnog uređenja zaklada u Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj, srednjeeuropskog tranzicijskog modela pravnog uređenja zaklada, te poreznog i financijsko-računovodstvenog okvira djelovanja zaklada u Hrvatskoj. Kao primjeri rada nekih zaklada bit će predstavljene Zaklada Sveučilišta u Rijeci, Zaklada Blaga djela, Zaklada Adris i Zaklada HAZU.

U najavi okruglog stola HAZU navodi da je pravo vrijeme za raspravu o raspoloživim resursima za razvoj zaklada u Hrvatskoj kao faktora društvenih promjena jer je zbog izrade nacrta novih propisa zaklade potrebno aktualizirati kako bi se napravio poticajni zakonski i porezni okvir. „Istraživanja su pokazala da se postupno utire put razvoju zakladništva te da su raspoloživi mnogi resursi koji se, uz odgovarajuće vještine, mogu mobilizirati za općekorisne svrhe“, pojašnjavaju u HAZU.