objašnjenje i isprika

Pogreška u administriranju, objava nedovršenog članka i – izostanak rasprave

Ideje.hr / 17. prosinca 2019. / Iz medija

Ideje.hr ispričavaju se čitateljima i autoru nedovršenog prikaza knjige Prešućeni trijumf liberalizma što je u javnost ograničeno vrijeme bila dospjela verzija tog članka koja još nije bila spremna za objavu

Ideje.hr namjeravale su objaviti komentirani prikaz knjige Prešućeni trijumf liberalizma prof. dr. sc. Darka Polšeka i Velimira Šonje, o promjenama koje su nastupile u tranziciji u posljednjih 30 godina. Dogodio se, međutim, propust. Pogreškom u administriranju stranice objavljena je još nedovršena i neuređena varijanta prikaza, dok su još trajali standardni razgovori između urednika i autora o boljem ilustriranju nekih argumenata. Članak je povučen, no premda je bio smješten u dubini stranice, nikako na naslovnici, dospio je do dijela javnosti i sačuvan je na pojedinim računalima.

Međutim, jedan od autora spomenute knjige odgovorio je na članak nakon što je povučen i premda je bio svjestan da je povučen, a da se nije informirao u redakciji Ideje.hr o čemu je riječ. Odgovorio je dakle na nepostojeći članak čime je autora nedovršene recenzije stavio u nemoguću poziciju: trebao bi završiti recenziju na koju je već odgovoreno tako da taj odgovor a) uključi u recenziju, iako on dolazi poslije, ili b) da se pravi da odgovora nije bilo. Nijedna opcija, naravno, nije razumna. Ideje.hr se zbog propusta i nemoguće situacije u koju je stavljen ispričavaju autoru i čitateljima. Također žale što je izostala sadržajna rasprava o knjizi, no čini se da do nje nije ni moglo doći.