češka

Vodi li tajkun Babiš Češku putem Poljske i Mađarske? Destrukcija liberalne demokracije posljedica vođenja države poput tvrtke?

Sofija Kordić / 7. prosinca 2018. / Članci / čita se 10 minuta

Prema jednom tumačenju polarizirana se češka politička scena raspala na trećine: 1. razbijena proeuropska trećina koja vjeruje u pravni poredak i demokraciju, ali nema političku viziju, 2. nacionalisti koji ne mogu opstati bez prestrašenih i izmanipuliranih birača i stvaranja neprijatelja, 3. nedemokratski liberali kojima je izborni rezultat iznad vladavine prava a jaka ekonomija jedini razlog postojanja demokracije.

  • Naslovna fotografija: Monika i Andrej Babiš (Wikipedia)
  • Autorica je novinarka i književnica, živi u Pragu

„Da su komunisti bili u stanju napuniti trgovine, baršunasta revolucija se možda ne bi ni dogodila, a čehoslovačka Komunistička stranka bi izgubila monopol daleko sporije, u ovisnosti o promjenama u srednjoj Europi i Sovjetskom Savezu.“

“Da su u studenom 1989. Havel i družina mogli pretpostaviti da se 28 godina kasnije premijersko mjesto smiješi suradniku StB-a, a da će najveći češki domoljub biti polu Japanac koji zemlju želi opasati bodljikavom žicom, vjerojatno bi se zatvorili u pivnicu i napili toliko da se nikakva baršunasta revolucija ne bi ni odigrala.”

Prvu je rečenicu nedavno izgovorio Jiří Padevět, publicist, izdavač, stručnjak za Drugi svjetski rat i poraće u razgovoru sa Petrom Honzejkom, političkim komentatorom  dnevnika Hospodářské noviny,  koji je drugu citiranu rečenicu objavio na svom Facebook profilu prije godinu dana pred parlamentarne izbore na kojima je većinu dobila populistička stranka ANO milijardera Andreja Babiša.

Česima ne smeta Babišova sudom dokazana suradnja sa zloglasnom komunističkom tajnom službom StB, kolosalni sukob interesa, neviđena akumulacija  političke, ekonomske i medijske moći u rukama jednog čovjeka (Babiš je, između ostalog, vlasnik dva utjecajna dnevnika, dva web portala i radija s nacionalnom koncesijom) ni vulgarizacija političkog diskursa svakodnevnim vrijeđanjem političkih protivnika i novinara, ni oslanjanje u parlamentu na ekstremnu desnicu i na nereformirane komuniste.

Povjerovali su njegovom pokliču protiv korupcije i skandala u kojima su se gušile prethodne vlade  tradicionalnih stranaka lijevog i desnog centra, i obećanju da će uspješno voditi državu kao i svoju tvrtku, poljoprivredno-kemijski  koncern Agrofert. Ne smeta im ni što je Slovak. Njegovi skandali ih se ne dotiču. Smatraju da je sukob interesa riješio prebacivanjem vlasništva s Agroferta i medija na zakladu.

U Češkoj su u prošlosti vlade padale zbog nejasnoća oko financiranja vladajuće stranke premijera Vaclava Klausa, zbog sumnje u legalnost financiranja stana premijera Stanislava Grossa, zbog špijunsko ljubavne afere u koju je bio upleten premijer Petr Nečas, što se  sve čini banalnostima u odnosu na skandale Andreja Babiša.

Babiš je 2011. izjavio da nikad neće ući u politiku, a nedavno je, nakon najnovijeg skandala u kojem se pojavljuje njegov sin i njegova navodna otmica na Krim kako ne bi svjedočio u slučaju u kojem su obojica pod istragom zbog pronevjere novca iz fondova EU, osorno izjavio: „Nikad se neću povući. Zapamtite to. Nikad.“

Babiš je 2008. od EU dobio 2 milijuna eura poticaja za luksuznu farmu i kongresni centar Čapí hnízdo. Novac je bio namijenjen samo malim i srednjim poduzetnicima, a on kao vlasnik koncerna Agrofert nije bio pogodan za natječaj. Vlasništvo je prenio na anonimne vlasnike da bi nakon ispunjenja uvjeta natječaja vratio farmu pod okrilje Agroferta.

Na početku istrage, dok je bio na funkciji potpredsjednika Vlade i ministra financija, Babiš tvrdi da su vlasnici farme njegovih dvoje djece iz prvog braka i brat sadašnje supruge. Istraga se vuče, a u međuvremenu premijerova vlada mijenja ključne ljude u sigurnosnim strukturama. Skandal dobija ogromne razmjere kada sredinom studenog ove godine pred skrivenim kamerama jedne novinarske češke ekipe progovori vidno uplašen Andrej Babiš mlađi koji nema češko već švicarsko državljanstvo i koji nije bio dostupan češkim istražiteljima. Tvrdi da ga je zaposlenik Agroferta, Petr Protopopov, inače Rus, odveo protiv njegove volje na Krim, teritorij koji premijerova zemlja smatra okupiranim.

Junior je novinarima rekao da je sklonjen zbog istrage. Supruga dotičnog Rusa, psihijatrica, Dita Protopopova, također premijerova suradnica, članica stranke i osoba od povjerenja, izdala je prethodno potvrdu da je junior psihički bolestan i nesposoban da se podvrgne policijskoj istrazi. On je novinarima rekao i da su mu na Krimu davali injekcije, da se bojao tog Rusa, i da mu u Švicarskoj daju samo tablete od kojih se osjeća puno bolje.

Protopopov je sve negirao tvrdeći da je bio asistent bolesnom Babišovom sinu i da ga je smatrao bratom, priloživši medijima fotografije s Krima s nasmiješenim Babišom mlađim. Premijer je, pak, nazvao novinare hijenama u lovu na bolesnu osobu, izjavivši da su oboje njegove djece, čija su imena zajedno s njegovim u optužnici, psihički bolesni, odnosno da sin ima šizofreniju a kćer bipolarni poremećaj. Zanimljivo je da je sin bivši pilot.

Po riječima jednog opozicijskog političara sve podsjeća na loš detektivsko-špijunski roman u pokušaju, jer su u igri Rusija, Ukrajina i Krim ali je autor prekardašio u zapletu i nije dovoljno razradio dijaloge. „Zadatak premijera je rješavanje problema svoje zemlje. Ispada da naša zemlja mora riješiti probleme svog premijera“, smatra Petr Fiala čelnik opozicijske Građanske demokratske stranke.

Opozicija je odmah nakon reportaže iz Švicarske zatražila glasanje o povjerenju Vladi u parlamentu, a tisuće građana je demonstriralo na ulicama. Uzalud. Babiš je glasanje preživio uz pomoć devastiranih socijaldemokrata s kojima je u koalicijskoj, manjinskoj vladi i uz podršku nereformiranih komunista, optužujući opoziciju i pojedine medije da vode kampanju protiv njega kako bi ga skinuli s vlasti i poništili rezultate izbora.

Češka politička scena sve više podsjeća na nogometni stadion u kojem se natječu dva nepomirljiva protivnika. Što je publika vatrenija i agresivnija to su suci zadovoljniji. Predsjednik Miloš Zeman i premijer Babiš ne mogu poželjeti bolju atmosferu za lakše vladanje i ostvarivanje zacrtanih ciljeva. A ulog je veliki: ostaje li Češka republika u okvirima parlamentarne demokracije ili će prijeći na tamnu stranu s koje je zavodljivo prizivaju Mađarska Viktora Orbana i Poljska Jarosława Kaczyńskog.

Otkako je Babiš 2011. stupio na scenu sa svojim populističkim pokretom ANO koji je na jesenskim parlamentarnim izborima 2013. osvojio drugo mjesto sa skoro 19% glasova, a prošle jeseni prvo sa skoro 30%, biznismen i milijarder s Forbesove liste ne prestaje polarizirati češko društvo, a u tome mu zdušno asistira predsjednik Zeman, pobjednik dvaju predsjedničkih izbora.

Jedna polovica češkog društva Babiša smatra gangsterom a njegove pristalice izmanipuliranim idiotima, a ova druga ga smatra nekom vrstom spasitelja-menadžera češke države koju će uspješno voditi kao i svoj ogromni poljoprivredno-kemijski-medijski holding, dok njegove protivnike, onu prvu polovicu smatraju – naravno, opet isto – izmanipuliranim idiotima. Rascjep ogroman, a svi mostovi srušeni. U Češkoj trenutno ne postoji čovjek koji bi dobio povjerenje obje strane koje razdvaja provalija.

Sociolog Ivan Gabal smatra, pak, da se polarizirana politička scena raspala na trećine;

1. razbijena proeuropska trećina koja vjeruje u pravni poredak i demokraciju, ali nema političku viziju,

2. nacionalisti koji ne mogu opstati bez prestrašenih i izmanipuliranih  birača i stvaranja neprijatelja,

3. nedemokratski liberali kojima je izborni rezultat iznad vladavine prava a jaka ekonomija jedini razlog postojanja demokracije.

Masa koja je u studenom 1989. na ulicama Praga uzvikivala da želi slobodne izbore i demokraciju, po mišljenju publicista Jiříja Padevěta, očigledno nije pretpostavila što to u stvari znači, jer sloboda, po njemu, nisu prepuni supermarketi, traperice u svim trgovinama i mogućnost kupovine bilo čega bilo kada. Ogroman broj ljudi, po mišljenju Padevěta  nije u stanju pretpostaviti da je sloboda sustavno odlučivanje i sustavna odgovornost.

Najnoviji skandal oko premijerovog sina najbolje pokazuje koliko je duboko zaglibilo češko društvo, nekad uzor postkomunističkog svijeta. Babiš je, međutim, i dalje popularan, ima stabilnu podršku od 30% birača koji vjeruju da zemlja gospodarski prosperira upravo zahvaljujući njemu. On za njih znači promjenu, uspjeh i odmak od korumpirane politike bivših vlada, ne razmišljaju da li on predstavlja opasnost za parlamentarnu demokraciju.

Pitali smo političkog komentatora Honzejka kako je moguće da je Babiš i nakon toliko skandala i demonstracija još uvijek za kormilom Vlade.

„Babišove birače uopće ne zanimaju njegovi skandali. Potpuno su ravnodušni na optužbe da je surađivao sa StB, jer smatraju da je to bilo davno: ‘bilo je drugačije vrijeme’, ‘nitko nije bio potpuno čist’, itd. A ako je dobio novac prevarom, istraga je po njihovom mišljenju nepravedna jer su i stotine drugih muljanjem dobili novac iz EU fondova. Oni su jednostavno uvjereni da  je Babiš sposoban voditi državu u njihovom interesu.“

Novi skandal stigao je početkom prosinca iz Brisela. Guardian je objavio kako je u posjedu pravnog dokumenta Europske komisije u kojem stoji da je češki premijer u sukobu interesa zbog poticaja EU njegovom Agrofertu, a javni dužnosnici i političari ne bi smjeli profitirati od novca iz EU fondova kojeg faktički imaju pod kontrolom.

Honzejk se sve do sada nije slagao s analitičarima koji su upozoravali da Babiš vodi Češku putem Poljske i Mađarske, jer Babiš nije uopće igrao na nacionalističku kartu niti je izgledalo da će u budućnosti dobiti puno više od 30 posto glasova.

Honzejk smatra kako je to najbolje objasnio politolog Tomáš Lebeda: „Uvjeren sam da Babiš ne predstavlja opasnost po demokraciju jer je želi uništiti, ali destrukcija liberalne demokracije može biti nus produkt njegove politike. Svijet biznisa ga je naučio da su sva sredstva dozvoljena za postizanje cilja, a sve što ga usporava je potrebno odstraniti.“

Honzejk podsjeća da, za sada, promjene mađarskog tipa, efektivno zabranjuje Senat, gornji dom parlamenta, koji Babiš nema pod kontrolom.

Udarac iz Brisela, međutim, može promijeniti njegov dosadašnji racionalan i pozitivan stav prema EU, u protivnom bi mu poslovno carstvo bilo ugroženo. Bude li, međutim, Babiš osjećao kako ga na zapadu više ne gledaju kao na velikog Europljanina, već kao na prevaranta s poticajima,  može se okrenuti u suprotnom smjeru – ka nacionalizmu mađarskog tipa, upozorava Honzejk.

Indikativna je posljednja rečenica iz Babišovog posta na Twitteru nakon vijesti iz Brisela o sukobu interesa: „Volim naš narod, Češku, Moravsku i Šlesku. Volim našu zemlju. I zato ću se do zadnje kapi krvi boriti za interese Češke republike.“

“Babiš je uvijek radio samo ono što je njemu išlo u prilog. Ako mu od sada interes bude okrenuti se protiv ‘zlog Brisela’, uradit će to bez razmišljanja“, ističe Honzejk.

Posljednje istraživanje javnog mišljenja o popularnosti stranaka pokazuje da se Babišovoj ANO nakon najnovijih  skandala priklonio značajan dio bivših glasača ekstremnih desničara – SPD i nereformiranih komunista – KSČ koji žude za nacionalnom notom u politici.

„Možda smo upravo sada svjedoci početka preobražaja pragmatičnog Europljanina u pragmatičnog nacionalista, s teško predvidivim posljedicama za budućnost cijele zemlje“, zaključuje Petr Honzejk.

Ono što je u Češkoj samo  prije nekoliko godina bilo nezamislivo sad je realnost. Osim Babiša realnost je i predsjednik Zeman čije izjave o muslimanima, Romima i novinarima godinama pune stranice svjetskog tiska. Kada je devedesetih u češki parlament ušao jedan ekstremni desničar, ostali zastupnici su se skanjivali i sjesti pored njega, a kamoli surađivati s njim. Sad se takav bira za potpredsjednika parlamenta a praški nadbiskup mu čestita na izbornom uspjehu. Socijaldemokrati, građanski demokrati, nereformirani komunisti, ekstremni desničari, premijer i predsjednik imaju isti pogled na izbjeglice i migrante.

Najnovije istraživanje javnog mišljenja pokazuje i da strah od dolaska izbjeglica ima 71% Čeha, a njih 86% se boji širenja islama u Češkoj. Idealna atmosfera za vladanje dvojca Zeman-Babiš u homogenoj zemlji.

Babišov govor u parlamentu pred glasanje o povjerenju najbolje ocrtava njegov stil vladavine, a precizno ga je sažeo politički komentator portala aktualne.cz Martin Fendrych: „Zemlja cvijeta, što vas briga za moral i pristojnost, dobro nam je, zaboravite na ideale, na istinu i ljubav, na temelje demokracije, zaboravite na to da sam uvukao vlastitu djecu u skandal, konzumirajte i šutite.“