online rasprava

Elsevier o hrvatskim istraživačkim potencijalima

Ideje.hr / 1. prosinca 2020. / Iz medija

Elsevier će 3. prosinca 2020. u 10:00 sati održati online panel diskusiju «Future pathways of Croatian research». Pristup slobodan putem doljnjeg linka

Elsevier, lider u istraživanju i analitici, krajem 2019. godine pokrenuo je projekt kako bi stekao uvid u hrvatski istraživački potencijal te ustanovio uspjehe, izazove i mogućnosti za njegovo poboljšanje.

Temeljem rezultata projekta Elsevier će 3. prosinca 2020. u 10:00 sati održati online panel diskusiju «Future pathways of Croatian research» na kojoj će okupiti hrvatske i međunarodne stručnjake koji će raspravljati o izazovima istraživanja u Hrvatskoj.

U diskusiji će sudjelovati dr. sc. Irena Martinović Klarić, izvršna direktorica Hrvatske zaklade za znanost, John T. Green, emeritus profesor na Queens ’College Cambridge, dr. Ivanka Stričević, ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Marat Fatkhullin, potpredsjednik istraživačkog odjela iz Elseviera, dr. Gunnar Sivertsen, istraživač s Nordijskog instituta za studije inovacija, istraživanja i obrazovanje, prof. dr. sc. Vladimir Mrša, predsjednik Hrvatske udruge za znanstvenu komunikaciju – ZNAK te dr. Jorg Hellwig, analitičar iz Elseviera.

U izvješću «A research landscape assessment of Croatia» Elsevier zaključuje kako je Hrvatska uspješno unaprijedila vlastiti istraživački potencijal, povećavajući znanstveni učinak u razdoblju 2014. – 2018. za 3,6%, što je znatno iznad svjetskog prosjeka od 1,6%.

No, u usporedbi s drugim zemljama Hrvatska zaostaje u nekoliko područja, uključujući povećanje financiranja istraživanja i poticanje istraživača na povećanje stručnosti i iskorištavnje mreža istraživačkih mogućnosti izvan Hrvatske te vraćanje znanstvenog iskustva u Hrvatsku.

Panel diskusija će trajati 90 minuta, a besplatna registracija je moguća na sljedećoj poveznici: panel diskusija registracija.

Više na webu: https://www.elsevier.com/events/online-panel-discussion-croatia

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/137548774418871