reagiranje

Inicijativa Za Zlarin bez plastike odgovorila je na članak Mirjane Matešić

Ideje.hr / 7. studenoga 2019. / Aktualno / čita se 3 minute

Mišljenja smo kako se osvrt na hrvatsku politiku zaštite okoliša treba vršiti na drugačiji način, a ne putem kritike jedne građanske inicijative, koja je nastala iz želje lokalne zajednice za zajedništvom i čistim okolišem i koja se temelji na stotinama sati volonterskog rada

Poštovani,

Sa zanimanjem smo pročitali članak gospođe Mirjane Matešić, pod naslovom Zlarin nije otok bez jednokratne plastike ni bez plastičnog otpada. Hrvatska na ostvarenju Ciljeva održivog razvoja ne čini ništa.

Budući da se Zlarin spominje već u samom naslovu te kasnije u tekstu, željeli bismo reagirati na nekoliko tvrdnji iz teksta za koje nam se čini da nisu sasvim jasne i točne.

Za početak, željeli bismo istaknuti da nismo tražili toliku pažnju medija zadnjih nekoliko mjeseci te smo itekako svjesni da nismo niti jedina niti najbolja zajednica koja je odlučila nešto učiniti po pitanju zagađenja jednokratnom plastikom.

Spomenuli bi npr grad Koprivnicu i njihov dugogodišnji plastic-free Renesansni festival, zatim komunalna poduzeća PRE-KOM d.o.o. i Ponikve d.o.o. koji već niz godina imaju vrlo visoke standarde razdvajanja i recikliranja. Ne smijemo zaboraviti niti  različite inicijative protiv plastičnog otpada i jednokratne plastike od strane dugogodišnjih aktivista u sklopu Zelene Akcije, Greenpeace-a Hrvatska, Zero Waste Croatia i mnogih drugih…

Naravno da smo izuzetno ponosni da je tim iz Ureda predsjednice RH izabrao upravo Zlarin kao svijetli primjer, no to ničim ne umanjuje trud i rad ostalih inicijativa, već samo dodatno podiže svijest o sveprisutnom problemu zagađenja plastikom.

Nadalje, naziv naše inicijative je Za Zlarin bez plastike. «Za» u nazivu označava cilj kojem težimo, svojevrsni put na kojem pozivamo sve mještane, turiste i nautičare da nam se pridruže ne bi li zajedno smanjili količinu plastike za jednokratnu upotrebu, ne samo u i oko Zlarina već i na cijelom Jadranu. Niti u jednom trenutku nismo tvrdili niti ćemo ikad tvrditi da u Zlarinu nema nikakve plastike niti plastičnog otpada. Potpuno nam je jasno da je u današnjem svijetu, u kojem nas različite vrste plastike okružuju u svakodnevnom životu, ta vrsta tvrdnje potpuno besmislena. No, željeli bi naglasiti da diljem svijeta postoji niz sličnih inicijativa i niti jedna u imenu ne koristi naziv «jednokratna plastika» već samo «plastika», isto tako, niti jedna od spomenutih zajednica nije “potpuno bez plastike ili plastičnog otpada”. Ovo su neki od primjera :

https://www.breakfreefromplastic.org

https://www.plasticfreejuly.org

https://www.sas.org.uk/plastic-free-communities/

https://plasticfreecayman.com

https://plasticfreebyron.com

Slažemo se s tvrdnjom da je plastika bitna za očuvanje hrane no naša inicijativa, kroz promicanje života s manje otpada, upravo podržava sezonsku kupnju kod lokalnih, malih proizvođača. Time se smanjuje ne samo količina otpada već i CO2 uzrokovan prijevozom te općenito ovisnost o fosilnim gorivima (velika gospodarstva su ovisnija o fosilnim gorivima kroz intenzivnu obradu zemlje, grijanje plastenika, upotrebu umjetnih gnojiva i pesticida itd).

Kada bi sve općine i gradovi u Hrvatskoj slijedili primjer Zlarina i kada bi hrvatski građani počeli primjenjivati u svakodnevnom životu savjete iz našeg videa “Odmori se od plastike”, smanjila bi se ne samo količina tzv. plastike za jednokratnu upotrebu već i raznih drugih vrsta plastičnog (i ostalog) zagađenja.

Na kraju bi željeli izraziti razočaranje naslovom članka, koji se, iako spominje Zlarin, zapravo u samom tekstu samo kratko na njega osvrće i to na način koji navodi čitača na misao kako je inicijativa Za Zlarin bez plastike samo prazan “brend”.

Mišljenja smo kako se osvrt na hrvatsku politiku zaštite okoliša treba vršiti na drugačiji način, a ne putem kritike jedne građanske inicijative, koja je nastala iz želje lokalne zajednice za zajedništvom i čistim okolišem i koja se temelji na stotinama sati volonterskog rada.

Imamo dojam da autorica nije zagrebla ispod površine naziva naše inicijative te nekoliko senzacionalističkih naslova i članaka u medijima. U suprotnom bi istinski saznala kakav način života i odnos prema Zemlji promičemo kroz inicijativu Za Zlarin bez plastike.

Ana Robb, u ime tima Za Zlarin bez plastike