PUBMET 2019

Međunarodna konferencija o znanstvenom izdavaštvu u Zadru

Ideje.hr / 13. rujna 2019. / Aktualno

Gosti iz Finske, Nizozemske, Rusije i Europske komisije raspravljat će o poticajima za otvoreni pristup publikacijama i sustavima detekcije znanstvene nečestitosti

Sveučilište u Zadru u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom u Zagrebu i Institutom Ruđer Bošković 19. i 20. rujna organizira 6. međunarodnu konferenciju o znanstvenom izdavaštvu u kontekstu otvorene znanosti. Dvodnevnoj konferenciji PUBMET 2019 prethodit će dan predkonferencijskih radionica.

Među temama o kojima će se raspravljati nalaze se pitanje višejezičnosti u akademskoj komunikaciji i bibliografiji, oblicima akademske komunikacije, novim trendovima u znanstvenom izdavaštvu, modelima otvorenog pristupa u znanstvenoj periodici kao i integritetu istraživanja i evaluaciji u otvorenoj znanosti.

Uz sudionike s domaćih sveučilišta gosti konferencije će biti i stručnjaci iz Finske, Rusije, Nizozemske kao i predstavnici iz Europske komisije koji će predstaviti planove EK za otvoreni pristup i otvorene znanstvene politike i zahtjeve u novom Okvirnom programu ‘Horizon Europe’.

Na konferenciji će biti predstavljeni i rezultati istraživanja različitih obrazaca nagrađivanja i poticaja koje koriste europski financijeri kako bi potaknuli otvoreni pristup publikacijama i podacima za istraživanja, a raspravljat će se i o prednostima i nedostacima prosudbe kvalitete znanstveno-istraživačkog rada temeljem scijentometrijskih podataka iz Scopus i WoSCC baza podataka. Također, predložit će se poslovni izdavački modeli koji osiguravaju najviše mogućnosti za usklađivanje održivosti i otvorenosti, a predstavit će se i ruski projekt Dissernet koji za cilj ima detektiranje znanstvene nečestitosti i plagijatorstva na tamošnjim sveučilištima.

Organizatori dodaju da će u sklopu konferencije biti održane i radionice o CrossRef uslugama, pohranjivanju otvorenih istraživačkih podataka te novim alatima, digitalnim platformama i mogućnostima objave znanstvenih radova. Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, organizacija OpenAIRE, Europsko udruženje urednika znanosti (EASE, European Association of Science Editors) i međunarodni savez akademskih i istraživačkih biblioteka SPARC Europe.