Orbanomika

Orban tjera CEU – može li ga Hrvatska privući?

Ideje.hr / 11. travnja 2017. / Iz medija

www.vegeldaniel.com

Primjena zakona koji je početkom mjeseca usvojio mađarski parlament mogla bi dovesti do zatvaranja Srednjeeuropskog sveučilišta u Budimpešti. Peticiju protiv zakona potpisao je velik broj svjetskih znanstvenika, među kojima je i 17 nobelovaca.

Početkom ovog mjeseca mađarski je parlament usvojio zakon za kojeg mnogi pojedinci i svjetski mediji tvrde da je usmjeren isključivo protiv Srednjeeuropskog sveučilišta u Budimpešti (CEU), kojeg je početkom 90-ih osnovao George Soros te da predstavlja nastavak politike mađarskog premijera Viktora Orbana u borbi protiv liberalnih društvenih vrijednosti i ideja.

CEU je danas ugledno međunarodno sveučilište sa studijskim programima na engleskom jeziku, ubraja se u 200 najbolje rangiranih sveučilišta na svijetu u osam područja, a nedavno se na ljestvici top-sveučilišta mlađih od 50 godina plasiralo na visoko 39. mjesto. Na CEU-u studira više od 1.400 studenata iz 130 zemalja svijeta. Od 2001. godine do danas, upisalo ga je i više od 300 hrvatskih studenata.

Prema pisanju medija i izjava čelnika CEU, primjena zakona mogla bi dovesti do zatvaranja tog sveučilišta. Peticiju protiv zakona potpisao je velik broj svjetskih znanstvenika, među kojima je i 17 nobelovaca.

Član predsjedništva SDP-a Domagoj Hajduković uputio je pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem mu sugerira da pozove CEU u Hrvatsku. Pismo je potpisalo 55 saborskih zastupnika gotovo svih stranaka, osim HDZ-a. Tu su inicijativu podržali i Mostovci Tomislav Panenić i Tomislav Žagar i gotovo svi zastupnici nacionalnih manjina.

U nastavku donosimo pregled pisanja domaćih i stranih medija o navedenoj temi:

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Gdje-ce-biti-sjediste-uglednog-sveucilista-Orban-tjera-Sorosev-CEU-iz-Madarske-Hrvatska-suti

http://m.srednja.hr/Novosti/Hrvatska/55-saborskih-zastupnika-iz-raznih-stranaka-pozivaju-CEU-da-dode-u-Hrvatsku

http://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/nije-pomogao-ni-apel-cak-17-nobelovaca-zatvara-se-sveuciliste-na-kojem-studira-i-150-hrvata/5861299/

http://www.economist.com/news/europe/21720308-ruling-fidesz-party-sees-central-european-university-breeding-ground

https://www.bloomberg.com/politics/articles/2017-04-05/merkel-s-government-warns-hungary-in-clash-over-soros-university

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/04/05/orban-accused-suffocating-civil-society-university-law/

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/apr/03/eu-tolerated-viktor-orban-hungarian-central-european-university

http://www.bbc.com/news/world-europe-39479398

http://www.portfolio.hu/en/economy/worlds_leading_economists_ask_hungary_to_withdraw_anti-ceu_legislation.32709.html