PODCAST

Što misle lideri koji dolaze, je li politika prljava riječ?

Ideje.hr / 15. prosinca 2022. / Rasprave

U suradnji s Akademijom za politički razvoj Ideje.hr pokreću Polifoniju, seriju podcasta koji se bave aktualnim temama. Karla Ressler, Zvonimir Glavaš i Josipa Majić Predin, pripadnici najnovije generacije Akademije raspravljaju je li politika prljava riječ. Razgovor moderira Ivana Novoselec

Polifonija je serijal podcasta čija je zadaća testirati mogućnost dijaloga između neistomišljenika i stručnjaka različitih provenijencija na teme vezane uz politiku i političko u širem smislu riječi.  Izborom gostiju i strukturom razgovora naglasak stavljamo na njegovanje kulture javnog dijaloga. Želimo pokazati da se o temama od javnog značaja može voditi dijalog političkih neistomišljenika u kojem se razgovorom može doći i do neočekivanih suglasja, ali i da ona mogu potpuno izostati. Time se  APR zapravo bavi već već 18 godina.  Vjerujemo da politika često podrazumijeva nesvodivo različite poglede na istu stvar, no da se oni mogu verbalizirati uz otvorenost samokritici i uzajamno poštovanje. Namjera nam je demistificirati kolokvijalno ozloglašenu sintagmu „bavljenja politikom“. ne bismo li potaknuli slušatelje/gledatelje na sudjelovanje u raspravi o javnim pitanjima.

U debitantskoj epizodi jednu generalnu temu: „Je li politika prljava riječ?“, koja je na svoj način i centralna tema serijala, komentiraju polaznici aktualne generacije Akademije za politički razvoj: Zvonimir Glavaš, poslijedoktorand na Katedri za teoriju književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji se bavi postmarksističkim književnim teorijama a aktivan je i u politici na lokalnoj razini,  Karla Ressler, pravna savjetnica u BAT-u i članica HDZ-a te Josipa Majić Predin, poduzetnica, osnivačica startapa Revuto, Tacit i Teddy The Guardian. Moderira izvršna direktorica APR-a Ivana Novoselec.