video rasprava

Video. Stvaraju li vrijednost država ili financije? Država kao inovator i tehnološki poduzetnik. Matan i Bošković predstavili Marianu Mazzucato

Ideje.hr / 27. svibnja 2020. / Rasprave

U srijedu, 27. svibnja u 13 sati Ideje.hr predstavile su knjige međunarodne ekonomske zvijezde Mariane Mazzucato. Ana Matan govorila je o knjizi The Value of Everything, a Ratko Bošković o knjizi Država poduzetnica, koju je preveo na hrvatski. Jednosatni video predstavljanja knjiga dostupan je u nastavku

Naslovne fotografije: Ana Matan i Ratko Bošković
Prije početka prezentacije, prvih je nekoliko minuta videa – bez zvuka.

Mariana Mazzucato ekonomistica je s talijanskim i američkim državljanstvom, a profesorica na University College London. Autorica je sad već slavnih, višestruko nagrađenih knjiga koje je i stručna javnost ocijenila vrlo visokim ocjenama, posebno The Entrepreneurial State, u kojoj pokazuje koliko je država snažno sudjelovala u najznačajnijim inovacijama našeg doba koje se pripisuju privatnim kompanijama te knjige The Value of Everything: Making and Taking in the Global Economy.

U prvom je izlaganju Ana Matan, docentica na Fakultetu političkih znanosti, govorila o tome kako se ekonomska vrijednost shvaćala u povijesti u različitim ekonomskim teorijama, u merkantilizmu, kod fiziokrata, te u neoklasičnom shvaćanju ekonomije, a potom je, slijedom Mazzucato, opservirala o udjelu financija i države u bruto proizvodu. Kao što je poznato, način na koji se računa BDP je razmjerno arbitraran, ovisi o sustavu vrijednosti i posljednjih je desetljeća posebno na udaru. Udio financija u BDP-u na udaru je od krize iz 2008, iako su kao značajan faktor u bruto proizvodu status stekle razmjerno nedavno u odnosu na druge sektore.

Ratko Bošković, prevodilac knjige Država poduzetnica, koju je nedavno objavila Školska knjiga, predstavio je istraživanje Mariane Mazzucato o ulozi države u razvoju tehnologije i inovacija, koji je u velikim državama ogroman. Izuzetno visoki rizik inovacija na sebe preuzima država, jer poduzetnici ne bi mogli, osobito mali poduzetnici. Iako su poduzetnici vrlo  važni, ne bi mogli bez države.

Video traje oko jedan sat.