korona virus u češkoj

Inteligentna karantena. Identificiranje zaraženih i njihovih petodnevnih kontakata digitalnim praćenjem

Sofija Kordić / 10. travnja 2020. / Članci / čita se 8 minuta

Još prije najavljenog Vladinog projekta inteligentne karantene Česima je ponuđena aplikacija pomoću koje bi korisnik mogao vidjeti je li se u njegovoj blizini kretao čovjek pozitivan na Covid-19, a da identitet ostaje skriven. Samo četiri dana od spuštanja aplikacije svoje kretanje na uvid je omogućilo 450 000 korisnika. Tvorci aplikacije su im obećali da će se svi podaci izbrisati nakon epidemije

  • Naslovna fotografija: Aplikacija koju je izradila Mapy.cz a kojom se prate zaražena mjesta i osobe
  • Autorica je novinarka i književnica koja živi u Pragu

Češka je među prvim zemljama uvela izvanredno stanje zbog epidemije korona virusom: zatvorila granice, škole, trgovinske centre, restorane, barove, kulturne institucije, većinu uslužnih djelatnosti i drastično ograničila kretanje građana. To ju je, po riječima čeških dužnosnika, svrstalo  u zemlje koje se uspješnije nose s epidemijom. Toliko uspješno da je Francuska  nedavno zatražila češku pomoć u zbrinjavanju pacijenata. Češka je pristala, bolnica u Brnu je bila spremna prihvatiti  i do 14 francuskih pacijenata, ali je Francuska u posljednji trenutak odustala.

Od ovog je tjedna, međutim, pojavio se rascjep u Vladi i u kriznom stožeru oko toga da li bi trebalo pustiti Čehe da se zaraze virusom, a istodobno strogo voditi računa o izolaciji starijih i bolesnih. Zamjenik ministra zdravstva Roman Prymula, epidemiolog, koji vodi brobu protiv virusa, izjavio je da je promijenio mišljenje i da bi se veliki dio zdrave i mlađe populacije trebao zaraziti. Za takve, po njegovom mišljenju, Covid-19 ne bi trebao biti teži od obične gripe. Prymula je izjavio kako je promijenio mišljenje kad je shvatio da u Kini, čijim se striktnim pristupom Češka inspirirala,  lažiraju podatke. Smatra da bi se drastične mjere trebale napuštati bržim tempom.

Roman Prymula: Promijenio je mišljenje kad je shvatio da u Kini lažiraju podatke

„Ne mogu tako nešto zamisliti. Izabrali smo put inteligentne karantene“, reagirao je češki premijer Andrej Babiš. Projekt Covid19cz., tzv. inteligentnu karantenu vodi upravo epidemiolog Prymula.  Radi se o ciljanom detektiranju zaraženih i njihovih petodnevnih kontakata pomoću podataka s mobilnih telefona i bankovnih kartica. Mjesta na kojima su se kretali bi se potom dezinficirala. Metoda je izazvala burnu diskusiju zbog zloupotrebe podataka. Glavni epidemiolog je to objasnio potrebom postupnog  popuštanja plošne karantene. Zaraženi bi morao dati pristanak za procesuiranje podataka, epidemiolozi bi sastavili popis osoba kojima bi se odredila karantena i morali bi se testirati. Sistem je u probnoj fazi na jugu zemlje, u Moravskoj, ide širenje  na sjevernu Moravsku i Prag, a nakon Uskrsa  u cijeloj zemlji. Napravilo bi se i istraživanje koliko posto stanovništva ima antitijela na Covid-19, odnosno koliko je ljudi preležalo bolest, a da nisu znali.  Na temelju rezultata bi se određivale daljnje mjere.

Dekan Medicinskog fakulteta Karlovog sveučilišta Aleksi Šedo, koji je radio na pripremi projekta tvrdi da bi ubrzana relaksacija mjera bila vrlo riskantna.

„Postupna zaraza stanovništva na temelju dosadašnjih podataka i pomoću inteligentne karantene ima smisla, ali masovna bi dovela do talijanskog scenarija.“ I u Češkoj liječničkoj komori sličnog su mišljenja. Obratili su se pismom ministru zdravstva Adamu Vojtěchu upozoravajući ga da nema zemlje koja bi tako nešto svladala bez ogromnog broja umrlih. Ministar je odgovorio da je zaraza većeg dijela populacije neminovna, ali će se restrikcije smanjivati  postupno i u dogovoru s epidemiolozima.

Stručnjaci iz Mapy.cz i Seznam.cz su još prije najavljenog projekta inteligentne karantene ponudili građanima aplikaciju za operacijske sisteme Android i iOS, pomoću koje bi korisnik mogao vidjeti je li se u njegovoj blizini kretao čovjek pozitivan na Covid-19. Njegov identitet bi navodno ostao sakriven. Samo četiri dana od spuštanja aplikacije svoje kretanje na uvid je omogućilo 450 000 korisnika. Tvorci aplikacije su im obećali da će se svi podaci izbrisati nakon epidemije. Mnogi se pitaju tko će obećanje prekontrolirati. Opozicijski političari se, uglavnom, ne protive inteligentnoj karanteni, smatraju da bi se tako društvo brže vratilo u normalu, ali predlažu osnivanje privremenog parlamentarnog odbora koji bi nadgledao korištenje podataka.

Ovoga tjedna zasjeda parlament, predstavnici opozicije tražili su podrobno objašnjenje Vladinog prijedloga za produženje izvanrednog stanja za još mjesec dana, do 11. svibnja. Na kraju je usvojeno produženje do kraja travnja. Opozicija je tražila i detaljan plan po kojem će se postupati dalje. „Jedini tko ima plan je virus. Ne tražite od nas plan s ciljevima. Kad se krivulja slomi moći ćemo reći da je najgore prošlo i da možemo dalje“, izjavio je šef kriznog štaba i ministar unutarnjih poslova Jan Hama Hamáček.

Aplikacije koje ‘prate’ kretanje zaraze niču po cijelom svijetu, no paralelno idu i upozorenja o zloupotrebama aplikacija za krađu podataka

Prvog dana ožujka Češka je objavila tri slučaja zaraze Covid-19. Od tada je Vlada postupno uvodila restriktivne mjere. Kretanje je drastično ograničeno 12.03. osim do posla, trgovina s namirnicama, drogerija, ljekarni, liječnika. Mnoge je iznenadila vijest da će od 14. travnja oni koji dobiju posebne dozvole  moći otputovati u inozemstvo. U pitanju su odlasci kod liječnika, nužni posjet obitelji i neodgodivi poslovni put. Po povratku slijedi dvotjedna karantena. U Češkoj i Slovačkoj nošenje maski je zakonski obavezno. Izlazak u prirodu je dopušten, ali ne više od dvoje, izuzetak je obitelj. Biciklisti, joggeri i hikeri ne moraju odnedavno u šumi, kao do sad, nositi maske, ali i dalje moraju držati razmak. Na ostalim mjestima moraju prekriti lice. Uz popuštanje u vezi s  maskama, vlada je dozvolila i bavljenje pojedinačnim sportom poput tenisa na vanjskim terenima. Otvorit će se i  hobby marketi, trgovine građevinskim materijalom, željezarijom, prodaja i servis bicikla.

U Češkoj, kao i drugdje, bio je veliki nedostatak maski i respiratora. U zemlju je 20. ožujka stiglo nekoliko aviona iz Kine s  maskama  i respiratorima za medicinsko osoblje, koje su na praškom aerodromu usred noći dočekali delegacija ministara s premijerom Babišom. Politički komentator dnevnika Hospodářské noviny Petr Honzejk je napisao: „Komadu tekstila dovezenom iz Kine  dala  je počast cijela vlada. Nešto tako u Češkoj nismo dugo vidjeli, posljednji put, valjda, kad su stigle relikvije na dvor Karla IV.“ Po saznanjima tjednika Respekt , Češka sigurnosna služba BIS, upozorila je Vladu da je kineska ambasada u Pragu od početka siječnja organizirala masovnu kupovinu maski i respiratora i slala ih u Kinu. Do 8.02., kako su objavili kineski mediji, Kinezi su u Češkoj skupili medicinski materijal u vrijednosti 200 tisuća eura. Praški gradonačelnik iz redova oporbenih Pirata Zdeněk Hřib izjavio je da se u slučaju kineske pošiljke opreme, koja je nekoliko puta skuplja nego prije pandemije, ne radi o humanitarnoj pomoći već o čistom biznisu.

Češka vlada je početkom ožujka zabranila izvoz respiratora i dezinfekcijskih sredstava zbog čega je dobila po prstima od Europske komisije. Tvornica automobila Škoda svoje 3D printere sada koristi za proizvodnju respiratora umjesto prototipa auto dijelova. Respiratore je dizajnirao Češki institut za informatiku, robotiku i kibernetiku (CIIRC)  sa ČVUT-a. Za sada proizvode 60, plan  je 400-500 komada dnevno. Tehnički fakultet iz Libereca, pak, proizvodi zaštitni filter za maske od nano vlakna s visokim stupnjem zaštite.

Češko zdravstvo prema procjenama stručnjaka može izdržati oko 30 000 zaraženih korona virusom (u trenutku pisanja teksta ih je nešto više od 5500). Samo desetina pacijenata pozitivnih na Covid-19 odlazi u bolnicu. Od 4481 ležaja na odjelima za intenzivnu njegu i reanimaciju trenutno je popunjeno 63%. Bolnice imaju na raspolaganju preko 3500 plućnih ventilatora, još nekoliko stotina se planira naručiti. Za sada je sve pod kontrolom, a u slučaju širenja zaraze u pripremi je sustav podataka koji će pokazati koja bolnica je preopterećena a koja spremna preuzeti pacijente.

U Češkoj je od ukupnog broj zaraženih starijih krajem ožujka  bilo samo 17,7%. Od 7h do 9h ujutro u trgovinama, drogerijama i ljekarnama mogu kupovati samo stariji, kako bi što manje bili izloženi mogućnosti zaraze. No stanovnici domova umirovljenika posljednjih su dana često na popisu umrlih.

Naše je društvo toliko razvijeno da može sebi dozvoliti duboki pad. Imamo sreću da smo stvorili alternativu pod imenom internet. Ekonomija može egzistirati u virtualnom svijetu.  Tomáš Sedláček

Javnost je podijeljena oko restrikcija zbog posljedica po gospodarstvo. Građevinskim tvrtkama, kojih je 70 posto pogođeni mjerama, nedostaje materijala i strani radnici, većinom, Slovaci i Ukrajinci. U okviru  automobilske industrije trećina firmi je zaustavila proizvodnju a i druge imaju teškoće. Ugroženo je 150 tisuća radnih mjesta u ovoj industriji, oko osam posto BDP-a.

Ministrica financija najavila je deficit od 200 milijardi kruna, oko sedam milijardi i 350 milijuna eura. Neki ekonomisti, međutim,  tvrde da će biti tri puta veći. Ima i optimista. Tomáš Sedláček, bivši Havelov savjetnik, glavni strateg ČSOB banke, autor knjige Ekonomija dobra i zla, tvrdi da je „naše društvo toliko razvijeno da može sebi dozvoliti duboki pad. Imamo sreću da smo stvorili alternativu pod imenom internet. Ekonomija može egzistirati u virtualnom svijetu. Sedamdeset posto češke ekonomije su usluge. Ne bojim se za ekonomiju, preživjet će sve, preživjela je kugu i svjetske ratove. Solidarnost je bitna, dovoljno smo bogati da premognemo ugroženima, deficit od 200 milijardi nije katastrofa. Kad bismo ovako nešto sanjali psihijatar bi nam rekao da je to signal da usporimo, premoreni smo radom“, zaključio je  Sedláček u jednom razgovoru.

U Češkoj i Slovačkoj nošenje maski je zakonska obaveza (Prague morning)

U međuvremenu Vlada najavljuje i mogućnost intervencije države u ključnim  strategijskim tvrtkama koje bi se zbog epidemije našle u ćorsokaku. Vlada je do sada odobrila građanima i tvrtkama  odlaganje otplata hipotekarnih  i ostalih kredita potpisanih prije 26.03. za pola godine. Samo u posljednja dva tjedna ožujka  odlaganje isplate je zatražilo preko 100 000 klijenata.  Mali privatni poduzetnici, njih oko 700 000 dobit će od države jednokratnu sumu u vrijednosti od oko 1000 eura. Njihovi predstavnici međutim, nisu zadovoljni, traže od države i isplatu štete koju je  epidemija prouzročila.  Oni koji su bili primorani zatvoriti svoje obrte moći će zatražiti odlaganje plaćanja najamnine šest mjeseci. U okviru paketa kurzarbeit, Vlada će isplaćivati dvije vrste doprinosa  na plaću za razdoblje od 12. 03. (od proglašenja izvanrednog stanja) do kraja travnja. Država će pokriti 80% plaće djelatnicima u karanteni i radnicima zatvorenih poduzeća. U Češkoj je  stopa nezaposlenost najmanja u EU, tri posto. Stručnjaci očekuju da će narednih mjeseci zbog posljedica epidemije narasti i do 10%.