Klub Batina, drugi razgovor

Čime je milostiva Bela Krleža počastila ansambl nakon 100. izvedbe Glembayevih i što je mislila o ‘tom socijalizmu’

Ideje.hr / 6. listopada 2020. / Klub Batina Rasprave

Održan je drugi sastanak Kluba Batina, a u povodu knjige Snježane Banović Kazalište za narod, koju su sudionici nazvali 'kapitalnim djelom' razgovaralo se o kazalištu, umjetnosti, književnosti, filozofiji, politici i - intrigama

Kakav je bio odnos Ranka Marinkovića i Bele Krleže, kako su se spasili oni koji su surađivali s NDH, kakva je bila uloga Agitpropa, gdje su umjetnici pronalazili inspiraciju, Vika Podgorska, Papandopulo, Strozzi, Gavella, Marijan Matković, institucionalni temelji današnjeg kazališta, o svemu tome razgovarali su  uz autoricu knjige Snježanu Banović, još Nadežda Čačinović, Andrea Zlatar Violić, Božo Kovačević, Hrvoje Ivanković, Seid Serdarević, Karlo Jurak. 

Ovdje je cijeli razgovor.

Ideje.hr osnovale su klub. Iz Savjeta je došao prijedlog da se nazove – Batina, prema etimologiji riječi  club, koja doduše ima veze i s riječju (drvena) klompa, dakle može se – ako se želi – povezati i s klaparanjem, klepetanjem. Ipak, prevladao je smisao prema kojem riječ klub znači ‘skupinu ljudi koji organiziraju sastanak radi druženja ili promocije nečeg što im je zajedničko’.

Na prvom sastanku Kluba Batina održanom 8. rujna  raspravljalo se o međunarodnim odnosima a u povodu knjige Bože Kovačevića Svijet poslije Hladnog rata.