Klub Batina

Razgovor o knjizi Nevena Budaka Na dnu društvene ljestvice – Robovi i služinčad na istočnoj jadranskoj obali

Ideje.hr / 1. lipnja 2022. / Klub Batina

U utorak 14. lipnja u 18:30 Ideje.hr predstavit će knjigu Nevena Budaka Na dnu društvene ljestvice - Robovi i služinčad na istočnoj jadranskoj obali. Uvodno će o knjizi govoriti Nella Lonza, a na temu djela će se dodatno osvrnuti Dragan Bagić, Tomislav Bogdan i autor. Zainteresirani za diskusiju moći će joj prisustvovati u Zagrebu u Ulici Florijana Andrašeca 18a/I, ili se uključiti putem Zoom linka. Prijenos i snimka razgovora bit će dostupni na Youtube kanalu Sindikata znanosti

  • Naslovna ilustracija: Knjiga i autor Neven Budak, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (Snimio Goran Stanzl, Pixsell)

Pogovor svojoj knjizi Neven Budak započinje novinskim vijestima. U jednoj se obavještava da je u Ulcinju umrla Filje Kastrati, “posljednja Afroulcinjanka, odnosno osoba čiji su oba roditelji bili ulcinjski Crnci”. Zajednicu kojoj je pripadala činilo je  stotinjak kuća čiji su stanovnici nakon ukidanja ropstva pri kraju 19 stoljeća odlučili ostati u Ulcinju. Budak citira i vijest o “novom slučaju suvremenog ropstva u Podravini”, prema kojoj je uhićen 65-godišnjak koji je držao roba. Knjigu pak započinje opovrgavanjem dogmatske marksističke historiografije prema kojoj je ropstvo karakteristika predfeudalnih društava.

Knjiga Na dnu društvene ljestvice – Robovi i služinčad na istočnoj jadranskoj obali,  koju je objavio Leykam-International, bavi se mijenama u društvenom položaju obespravljenih ili u svojim slobodama bitno ograničenih pripadnika najnižih društvenih slojeva tijekom razdoblja od više od jednog tisućljeća, uglavnom do 1500. godine s nekoliko izleta u 16. stoljeće. U knjizi susrećemo antičke robove, ranosrednjovjekovne obrađivače zemlje i pastire, služavke u kućanstvima gradskog plemstva, naučnike u obrtima i robove kojima su naši preci trgovali od Crnog mora i sjeverne Afrike do Venecije i Katalonije.

Knjigu će uvodno predstaviti Nella Lonza, znanstvena savjetnica u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, a zatim će se na glavnu temu knjige uz autora osvrnuti profesori Dragan Bagić, sa Sociologije i Tomislav Bogdan, s Kroatistike, obojica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Priliku za razgovor imat će i prisutni i oni koji će se predstavljanju Budakove knjige priključiti putem Zooma.

Join Zoom Meeting
https://us06web.zoom.us/j/87468016883?pwd=UUtHQks1ZCtuV09QT2lYamFUMkRVUT09

Meeting ID: 874 6801 6883
Passcode: 962573

Youtube kanal

https://www.youtube.com/channel/UCK7-tqwUyhzFiCXZoWGSy7Q