klub batina

Najava skupa: U znak sjećanja na Ivu Bićanića

Ideje.hr / 4. veljače 2022. / Klub Batina

U ponedjeljak 14. veljače u 17:00 Ideje.hr održat će (hibridni) skup u znak sjećanja na profesora Ivu Bićanića. Na skupu će također biti najavljeno pokretanje Platforme za mlade istraživače IB i organizacija konferencije u čast Ive Bićanića krajem godine. Skup će biti održan u prostorijama Nezavisnog sindikata znanosti, u Ulici Florijana Andrašeca 18a/I, a moći će mu se pristupiti i putem Zooma.

Join Zoom Meeting
https://us06web.zoom.us/j/88900535542?pwd=RGpTaUJTUE54bUdKOGZ2SVN0WVIvZz09

Meeting ID: 889 0053 5542
Passcode: 408174

Profesor Ivo Bićanić iznenada je preminuo potkraj studenoga 2021. godine. Bio je stalni autor na stranici Ideje.hr i redoviti sudionik diskusija. Ustvari, bio je jedan od potpornih stupova našeg pothvata. Na stranici su i dalje dostupni njegovi vrlo pronicljivi članci i snimke razgovora u kojima je sudjelovao.

Do pred sam odlazak radio je na knjizi pod naslovom Propuštene prilike, a u kojoj je teme koje je prije objavio u medijima i časopisima produbio i ažurirao novim podatcima. Knjigu će, nadamo se ove godine, objaviti Jesenski i Turk, nakon uredničke obrade u čemu sudjeluju i Ideje.hr. Profesor Bićanić na žalost nije stigao dovršiti ni drugu knjigu na kojoj je radio, Makroekonomika II: analiza dugog roka, ali će se u izdanju Ekonomskog laba ona također dovršiti i, nadamo se, objaviti do kraja godine.

Bićanić je, naravno, možda najznačajnije ime hrvatske ekonomije posljednjih desetljeća. Uz niz radova, koje je objavio, bio je i omiljeni profesor. Njegovi studenti, danas i sami afirmirani ekonomisti, odlučili su pokrenuti Platformu za mlade istraživače IB i krajem godine njemu u čast organizirati i konferenciju.

Ovaj skup u znak sjećanja na Ivu Bićanića organiziraju zajednički Ideje.hr i njegovi bivši studenti i suradnici.

Na skupu će svoja osobna sjećanja na profesora Bićanića kao profesora i mentora iznijeti Hana Kolić, a Milan Deskar Škrbić predstavit će profesorova područja interesa i glavne ideje. Željko Ivanković će iznijeti teze iz svog članka Moralni imperativi ekonomista Ive Bićanića. Krivi smo mi,  napisanog za ovu priliku.

Svojim sjećanjima na prijatelja, profesora i znanstvenika u njegovim mlađim danima, pokraj osamdesetih i početkom devedesetih, pridružit će se Velimir Šonje i Marko Škreb. I drugi prijatelji, studenti i suradnici omiljenog profesora, sjajnog znanstvenika i komentatora ekonomskih zbivanja iznijet će svoja razmišljanja o njegovu značenju i utjecaju.