poziv na raspravu zašto je hrvatska zaostala (2)

Može li se javnim financijama utjecati na razvoj? Kako?

Ideje.hr / 10. lipnja 2018. / Aktualno

Rasprava o odnosu javnih financija i ekonomskog razvoja održat će se u utorak, 19. lipnja u 15:00 sati u Ulici Florijana Andrašeca 18a/1. Uvodničari su prof. Boris Cota i Milan Deskar – Škrbić. U raspravi sudjeluju: prof. Ljubo Jurčić, dr. sc. Željko Lovrinčević, dr. sc. Damir Novotny, prof. Zdravko Petak, Vilim Ribić, prof. Nenad Zakošek i drugi.

O radionicama Sindikata znanosti i Zaklade Friedrich Ebert:

Cilj suradnje Sindikata znanosti i Zaklade Friedrich Ebert je okupiti relevantne domaće i strane stručnjake te pokušati na temelju njihovog znanja definirati ključne razloge zbog kojih je Hrvatska u ekonomskom smislu najneuspješnija posttranzicijska zemlja Europske unije, kontekstualizirati taj neuspjeh te pokušati dati određene smjernice što se može raditi u budućnosti kako bi se položaj hrvatske ekonomije u odnosu na usporedive zemlje poboljšao.

Navedeno će se pokušati ostvariti kroz 4 radionice čiji je cilj dati podlogu za pripremu međunarodne konferencije koja će se održati u listopadu 2018. godine.

Nakon što je 3. travnja uspješno održana prva radionica koja se bavila utjecajem institucija na ekonomski razvoj, fokus druge radionice bit će na javnim financijama. Tijekom recesijskog razdoblja od 2008. do 2014. Hrvatska je ostvarila osobito loše ekonomske rezultate – druga najdulja recesija u EU, slom tržišta rada, pad životnog standarda,  najveći kumulativni pad realnog BDP-a u skupini EU 10 zemalja, porast javnog duga i konstantni manjak državnog proračuna – ključna su obilježja tog perioda.

Kako su u tom periodu funkcionirale javne financije u RH, kakva je bila fiskalna politika, jesu li se donosile dobre mjere, da li je Hrvatska trebala i mogla raditi nešto drugačije, gdje smo sada i kuda idemo dalje? – neka su od ključnih pitanja kojima će se baviti druga radionica.