Proslava godišnjice

25 godina Fulbrighta u Hrvatskoj

Karlo Vajdić / 4. studenoga 2017. / Aktualno

Još od 1992. godine između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država provodi se poznati program obrazovne razmjene kroz koji je u proteklih 25 godina prošlo više od 350 hrvatskih studenata, profesora i znanstvenika među kojima su i guverner HNB-a Boris Vujčić, spisateljica Slavenka Drakulić, povjesničar Tvrtko Jakovina te političari Vesna Pusić, Milorad Pupovac i Josip Kregar

U organizaciji američkog veleposlanstva u Hrvatskoj, uz suradnju Ministarstva znanosti i obrazovanja, u utorak i srijedu 7. i 8. studenog će se svečano proslaviti 25. godišnjica provođenja programa obrazovne razmjene Fulbright kroz koji je dosad prošlo više od 350 hrvatskih studenata, profesora i znanstvenika. Fulbright program se u Hrvatskoj provodi od 1992. godine, a sporazum o njegovoj provedbi je prvi međudržavni sporazum potpisan između Republike Hrvatske i SAD-a, ističu organizatori.

Tijekom dvodnevnog obilježavanja godišnjice pod nazivom „fulBRIGHT.future.25“ raspravljat će se o utjecaju programa na društveni i gospodarski razvoj Hrvatske i SAD-a, kao i o utjecaju Fulbright programa na internacionalizaciju i kvalitetu visokog obrazovanja. Kroz Fulbright program je kroz godine prošao niz domaćih javnih osoba poput guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića, spisateljice Slavenke Drakulić, povjesničara Tvrtka Jakovine, seksologa Aleksandra Štulhofera i političara Vesne Pusić, Milorada Pupovca i Josipa Kregara. Uz njih, kroz program su prošli i brojni drugi studenti, profesori i znanstvenici s domaćih sveučilišta i instituta, a neki od njih će se pojaviti i u ulozi govornika tijekom događaja kojima se obilježava godišnjica.

Fulbright program je 1946. godine pokrenuo tadašnji američki senator James William Fulbright, a stipendiranjem polaznika taj program omogućava zainteresiranima da u međunarodnoj razmjeni steknu nova iskustva i saznanja te provode istraživanja vezana uz područja kojima se bave. Pri tome državljani stranih zemalja dobivaju priliku za rad na američkim sveučilištima, dok američki državljani gostuju na sveučilištima izvan SAD-a.

Program se danas provodi u više od 160 zemalja svijeta i jedan je od poznatijih svjetskih programa za razmjenu u obrazovanju. Od početka provođenja kroz program je na svjetskoj razini prošlo više od 380 tisuća polaznika. Fulbright program je na ove prostore prvi puta došao još 1964. godine sporazumom između SAD-a i Jugoslavije čime je tadašnja država postala prva socijalistička država u svijetu u kojoj je uveden program Fulbright.