PREDAVANJA

James K. Galbraith na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu

Ideje.hr / 13. svibnja 2017. / Aktualno

Jedan od najpoznatijih heterodoksnih ekonomista održat će dva predavanja u Zagrebu, na Ekonomskom fakultetu i na Subvesive festivalu

Profesor Sveučilišta Texas u Austinu, popularni James K. Galbraith, održat će danas, 15. svibnja, predavanje na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Galbraith je sin poznatog ekonomista Johna Kennetha Galbraita i brat bivšeg veleposlanika Sjedinjenih Država u Zagrebu Petera Galbraitha. Organizatori predavanja najavljuju ga ovako:

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na predavanje

GLOBALIZACIJA, FINANCIJALIZACIJA I NEJEDNAKOST

 koje će održati

JAMES K. GALBRAITH,

redovni profesor Lyndon B. Johnson School of Public Affairs, Sveučilišta Texas u Austinu

u ponedjeljak 15. svibnja 2017.  u 14 sati

u dvorani 3 Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kratki životopis:

James K. Galbraith jedan je od najpoznatijih suvremenih heterodoksnih ekonomista. Redovni je profesor na Lyndon B. Johnson School of Public Affairs, Sveučilišta Texas u Austinu te istraživač na Levy ekonomskom institutu Bard College-a te član izvršnog odbora Svjetske ekonomske asocijacije. Studirao je na Harvardu (B.A., 1974), a doktorirao na Yaleu (PhD, 1981). Dobitnik je Marshallove stipendije za King’s College, Cambridge (1974-75).

Članom Accademia Nazionale dei Lincei, najstarije počasne akademije znanosti, postaje 2010., a 2012. obnašao je dužnost predsjednika Društva za evolucijsku ekonomiku (engl. Association for Evolutionary Economics). 2014. dobio je Leontijevljevu nagradu za doprinos razvoju i širenju ekonomske misli. Član je Američkog društva ekonomista (engl. American Economic Association) te je 2015. bio savjetnik Yanis Varoufakisu u grčkoj vladi, a 2016. Bernie Sandersu u kampanji za demokratskog kandidata za predsjednika SAD-a.

Sin je slavnog američkog ekonomista i profesora Sveučilišta Harvard, Johna Kenneth Galbraitha, i brat Petera Galbraitha, prvog veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj. Uz navedeno, nositelj je i UTIP (University of Texas Inequality Project) istraživačkog projekta, koji za cilj ima mjerenje i objašnjavanje nejednakosti dohodaka diljem svijeta.

Treba dodati da će isti dan u Kinu Europa u 21:00 Galbraith također održati predavanje u sklopu Subversive festivala, a pod naslovom:

Politička ekonomija globalizacije, razvoj nejednakosti.