manifestacije

Dani otvorenih vrata Instituta Ruđer Bošković

Ideje.hr / 11. svibnja 2017. / Aktualno

Tema Dana otvorenih vrata IRB-a je "Čuvari budućnosti" a glavna poruka je 'Čuvam jer razumijem'.

I ove godine Institut Ruđer Bošković, kao i druge akademske institucije, otvara vrata za posjet građana. Iz promotivnog članka na stranicama Instituta izdvajamo:

“Ove godine smo za posjetitelje pripremili bogati program interaktivnih radionica, pokusa i predavanja u festivalskom ozračju na temu „Čuvari budućnosti! – Čuvam jer razumijem”.

Standardi zaštite okoliša EU-a među najvišima su u svijetu. Politikom zaštite okoliša potiče se zeleno gospodarstvo, zaštita prirode te očuvanje zdravlja i kakvoće života stanovnika. Priroda je sustav koji nas održava na životu te se stoga moramo brinuti za nju. Dijelimo resurse poput vode, zraka, prirodnih staništa i vrste koje oni uzdržavaju, ali i standarde zaštite okoliša kojima ih štitimo.
Europa nastoji zaštititi te prirodne resurse i zaustaviti nestajanje ugroženih vrsta i staništa. Stoga se Europska unija kao i financiranje, posebice u OBZOR2020 programima, sve se više okreću povećanju izdvajanja financijskih sredstva u ovom području. S tim ciljem IRB se ove godine, u senzibiliziranju javnosti te edukaciji budućih naraštaja, okrenuo temi očuvanja okoliša i zbog toga je naziv događanja ODI2017 – Čuvari budućnosti!

Glavna poruka ovogodišnjih otvorenih dana je ‘Čuvam je razumijem’. Naime, jedino poznavanjem i istraživanjem svijeta oko sebe možemo spoznati probleme koje nam prijete, kao i resurse koji su nam na raspolaganju te načine kako ih zaštiti. Upravo zato tema ODI2017 ‘Čuvari budućnosti!’ uključuje sve prirodne znanosti jer boljim poznavanjem prirodnih zakonitosti pomažemo u očuvanju prirode, ali i nas samih. Također, želimo ukazati posjetiteljima kako je znanost prisutna u njihovoj svakodnevnici te kako bi bez većine znanstvenih izuma svijet kojeg poznaju bio nezamisliv.

Kroz sudjelovanje u pokusima na brojnim znanstveno-istraživačkim postajama koje smo smjestili u laboratorijima na livadama, pod šatorima i u zgradama Instituta, posjetitelji imaju priliku saznati sve o najnovijim dostignućima u znanosti, ‘kemijati’ uz bok znanstvenicima i upoznati se s tajnama istraživanja koja krije naš najveći znanstveni Institut.”