Rasprava 11. prosinca u 14:00

Karakteristike hrvatskog kapitalizma

Ideje.hr / 4. prosinca 2017. / Aktualno

Ponovo su učestale rasprave i stručne analize o ortačkom, odnosno crony kapitalizmu u Hrvatskoj. Ideje.hr organiziraju 11. prosinca u 14:00 u Florijana Andrašeca 18a u Zagrebu raspravu o porijeklu, osobinama i perspektivama kapitalizma u Hrvatskoj, o čemu će uvodne teze dati Jasminka Lažnjak i Jadranka Švarc te Ivo Bićanić.

Ideje.hr pozivaju na raspravu:

Karakteristike hrvatskog kapitalizma

U ponedjeljak, 11. prosinca u 14:00 u Ulici Florijana Andrašeca 18a/I

Je li u Hrvatskoj na djelu crony kapitalizam (ortački, rođački)? Ili neoliberalni kapitalizam, državni kapitalizam, mješavina socijalizma i kapitalizma?

Hrvatska je socijalistički sustav napustila početkom devedesetih, prije više od četvrt stoljeća. Otad relativno zaostaje. To više nije upitno. Od jedne od najrazvijenijih zemalja bivšeg socijalizma pala je među najnerazvijenije s perspektivom daljnjeg nazadovanja.

Iako tu tvrdnju najčešće potkrepljuju ekonomski pokazatelji, vrlo je vjerojatno da zaostajanje nije samo ekonomsko, naprotiv. Stvar je zacijelo i u političkom sustavu, kao i u sustavu vrijednosti. Uvodne teze za diskusiju o povezanosti vrijednosti, kulture, povijesti s političkim i ekonomskim sustavom crony kapitalizma dat će:

Raspravu će moderirati Željko Ivanković, koji je nedavno zajedno s Bićanićem hrvatski crony kapitalizam analizirao na primjeru kolapsa Agrokora (ovdje i ovdje).

Pozivamo vas da se priključite sudjelovanjem u diskusiji.