Najava

Koliko nam samo nedostaje. Razgovor o knjizi Ive Bićanića i što bi on danas pisao

Ideje.hr / 20. prosinca 2023. / Uncategorized

U knjižnici Bogdan Ogrizović u Zagrebu, Preradovićeva 5, u petak, 22. prosinca od 19:00, o postumno objavljenoj knjizi Ive Bićanića Ekonomist ima dvije ruke govorit će njegovi prijatelji i suradnici: Danijela Dolenec, Žarko Puhovski, Ivan Žilić i Željko Ivanković. Oni koji su ga voljeli i poštovali događaj ne bi trebali propustiti

Kad nas je 27. studenoga 2021. godine zauvijek napustio Ivo Bićanić jedan od njegovih danas već vrlo afirmiranih učenika u nekrologu je objavio da je “umro najbolji hrvatski ekonomist”. Na knjizi Ekonomist ima dvije ruke (Jesenski i Turk, 2023), koja je povod ovom sjećanju na njega i njegovo sudjelovanje u znanstvenom i javnom životu u Hrvatskoj i susjednim zemljama Bićanić je radio do samog bolnog kraja.

Uz pomoć njegove bliske suradnice Martine Fryde-Kaurimsky knjigu je dovršio i Predgovor napisao Željko Ivanković koji je s Bićanićem surađivao i prijateljevao desetljećima.

Uz Ivankovića, o knjizi i uopće Bićanićevoj ulozi u hrvatskoj znanosti i javnom životu, te njegovu načinu rada sa studentima, govorit će Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Zagreba (Bićanić je bio član Savjeta stranke Možemo), zatim recenzent knjige i Bićanićev učenik Ivan Žilić, koji će pojasniti razliku između Bićanićeve i današnje ekonomike, a profesor Žarko Puhovski, koji se s njim poznavao više od pola stoljeća, te surađivao privatno i profesionalno, uz ostalo će raspraviti pitanje koliko je Bićanić bio znalac i ekonomski znanstvenik a koliko i intelektualac, autoritet šireg spektra te kako je u tome uspio. Ivanković će objasniti svoju tezu iz Predgovora zašto Bićanić neće imati nasljednika te što bi Bićanić danas pisao, koje će pojave ostati neosvijetljene njegovim uvjerljivim autoritetom.

Ako ga nisu već zaboravili vjerojatno će i neki prisutni u publici podijeliti svoje sjećanje na profesora Bićanića, bilo na privatne odnose ili na njegovu javnu ulogu.