klub batina

Petak, Munta, Dolenec i drugi. Institucije i demokracija. Od razine grada, do razine EU.

Ideje.hr / 6. travnja 2022. / Aktualno

U četvrtak 7. travnja od 14:00 Ideje.hr organiziraju razgovor o uzrocima i efektima institucionalne krize. Uvodno će govoriti Zdravko Petak i Mario Munta sa Fakulteta političkih znanosti, a nakon njih diskusiju će otvoriti Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Zagreba. Razgovor će se održati u Florijana Andrašeca 18a, zainteresirani će ga moći pratiti na youtube kanalu ili mu pristupiti putem Zoom linka

Hrvatskoj predstoji rekonstrukcija Vlade. Oporba zahtijeva nove izbore s argumentom da je vlada ‘nepopravljiva’. Na najnižoj je razini povjerenje u više-manje sve javne institucije, Vladu, pravosuđe ali i zdravstvo i socijalne službe.  U isto vrijeme, Hrvatska već duže vrijeme živi u nepriznatom (ili priznatom) izvanrednom stanju što sve skupa ozbiljno dovodi u pitanje i povjerenje u demokratski poredak.

Razgovor Kriza institucija, kriza demokracije otvorit će profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Zdravko Petak (lijevo na naslovnoj slici) tezama pod naslovom – Politička ekonomija institucionalne promjene: slaba država, zarobljena država i klijentelizam. Radi se o pitanju kapaciteta države u oblikovanju i provedbi politika.

Drugim uvodnim izlaganjem Mario Munta (u sredini), također sa FPZ-a, osvijetlit će ova pitanja iz europskog kuta, s razine EU. Posebno će se fokusirati na težnje i aktivnosti Europske unije da izgradi reformske kapacitete u državama članicama te na pitanje koliko je EU uspješna/neuspješna u poticanju institucionalnih promjena. Najbliži i nama najvažniji prijmer su države Srednje i Istočne Europe nakon ulaska u EU u usporedbi s pretpristupnim razdobljem te iskustvo Grčke i neuspjeh politika uvjetovanosti da dovedu do reforme strateškog planiranja i upravljanja javnim politikama. Najnoviji su primjer težnje EU da putem Instrumenta za oporavak i otpornost pozitivnim poticajima stimulira izgradnju dobrih upravljačkih praksi za kvalitetnije oblikovanje i provedbu javnih politika.

Danijela Dolenec, donedavno prvenstveno profesorica na istom fakultetu i društvena aktivistica odnedavno je i zamjenica gradonačelnika Zagreba. Možemo! s kojim je preuzela institucionalnu poziciju, ima specifičan pristup problemima odlučivanja u javnim stvarima. Prvenstveno nastoji uključiti što veći broj građana i afirmirati kao značajna pitanja na osnovnoj lokalnoj razini. Dolenec će diskusiju dakle otvoriti iskustvenim osvrtom na teorijska pitanja.

Ideje.hr razgovor organiziraju u suradnji s Akademijom za politički razvoj i think tankom Polazišta i perspektive te, naravno, s Nezavisnim sindikatom znanosti i visokog obrazovanja, na čijem će youtube kanalu biti izravno prenošen. Održat će se u Ulici Florijana Andrašeca 18a/I, a zainteresirani za sudjelovanje moći će mu pristupiti i putem zoom linka.

Join Zoom Meeting
https://us06web.zoom.us/j/84446705464?pwd=QUFDOGhVbjZQaXVhdFFHcTJVUzJDQT09

Meeting ID: 844 4670 5464
Passcode: 098519