Aktualni graf

Razbijanje iluzija: Trošimo točno koliko imamo – malo, pa ništa

Ideje.hr / 18. prosinca 2017. / Članci

Niti su nam plaće veće od onoga što je primjereno zemlji koja stagnira, niti trošimo više nego što je u skladu s našim BDP-om po glavi stanovnika. Po svim su pokazateljima slabiji samo Bugari. Sretni vam blagdani

Slika hrvatske ekonomske stvarnosti godinama se sastojala od predodžbi čija točnost nije dovođena u pitanje. Jedna od njih je bila da Hrvatska doduše ima problema s gospodarskim rastom, ali su plaće koje zaposleni primaju razmjerno visoke, u odnosu na usporedive zemlje, osobito na one dinamičnije a donedavno zaostalije. Podatci koje su Ideje.hr objavile pokazuju da hrvatske plaće zaostaju, ustvari da su upravo ondje gdje bi i mogle biti s obzirom na ekonomsku snagu zemlje.

Također se tvrdilo da je hrvatsko tržište rada nefleksibilno, a prema nedavnoj prezentaciji Borisa Vujčića, guvernera HNB-a, kao i prema davnijem istraživanju petanestak ekonomista pod naslovom Dijagnostika rasta, a koje je ostalo u ladici naručitelja, tržište rada je fleksibilno (iako, mora se priznati, deformirano).

Napokon, dugo je vladao i mit da Hrvati puno troše (paralelno je vladao i drugi mit,  da previše štede). Prema podatcima Eurostata, dostupnima ovdje, Hrvat troši manje od 60 posto prosjeka EU – slabiji su od nas samo Bugari.  To pokazuje da ne trošimo ništa više nego što je u skladu s našom ekonomskom snagom. Kako stojimo po BDP p.c. tako stojimo i po potrošnji. Bolji jedino od Bugarske. Sretni blagdani!