Izložbe

Digitalne uniforme, instalacija grupe ABS

Helena Polšek / 28. listopada 2017. / Aktualno / čita se 2 minute

U "Pogonu jedinstvo" grupa ABS predstavlja instalaciju putem koje usporedjuje uniforme, uniformiranje, proslost i digitalno

U ponedjeljak, 23. listopada 2017., otvorena je izložba pod nazivom „Digitalno poslije univerzalnog“. Sljedeća dva dana u izložbenoj hali zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade „Pogon jedinstvo“ mogla se vidjeti vizualna instalacija ekskluzivno napravljena za taj prostor. Radi se o pikturalnim formacijama militarnih boja, dvadeset kvadrata ujedinjenih na ploči koja je izvješena preko cijelog zapadnog zida prostorije. Na ploči se izmjenjuju svjetlosni krugovi koji naglašavaju određene kvadrate u određeno vrijeme. Različite slike aludiraju na društveno uređenje prije i nakon Domovinskog rata i način na koji ti vizualni obrasci definiraju dva politička odnosno socijalna perioda. Jedan panel prikazuje maskirne boje koje se pretapaju jedna u drugu, miješaju unutar strukturiranog obrasca i daju osjećaj „ujedinjenog u različitosti“, drugi gotovo napadno blješti granice današnje Republike Hrvatske. Poanta rada je na uzorcima vojnih uniformi suprotstaviti prošle, apstraktne formacije današnjim digitalnim manipulacijama. Izložba ukazuje na društveni aspekt uniforme, postavlja pitanje legitimiteta uniforme i društvene pozicije onoga koji je nosi. Uniformnost poručuje o zaposjedanju moći; nositi uniformnu ne znači da smo se dali uniformirati, već da smo uniformu osvojili kao mjesto, društveni teren na kojem se jedinstveno pojavljujemo i s koga neponovljivo djelujemo. Izložba iziskuje odgovore na pitanja koliko nas uniforma, bila profesionalna ili individualna, koči ili omogućava u djelovanju, koliko nam jamči društvenu moć? Predstavljaju li uniforme prijatelja ili neprijatelja? Stvaraju li ili brištu klasne i socijalne i rodne podjele? Legitimira li nas uniforma kao kompetentne i nadležne?

Instalaciju je izvela grupa ABS, koja sebe naziva kritičkom platformom unutar materijalne prakse i političkih kontradikcija suvremenog slikarstva, umjetnosti i potencijala tranzicijske kulture i društva. Program im sadrži kritičke osvrte na krizne situacije u političkoj sferi. Umjetničkim izražajem sugeriraju neugodnu i otuđenu atmosferu kritičnih trenutaka političkih konflikata, kao što je to primjerice slučaj s njihovom „Akcijom preimenovanja Trga Maršala Tita u Trg anonimnog umjetnika“. Grupa je izlagala na brojnim samostalnih i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu- u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, Galeriji SIZ u Rijeci, Muzeju savremena umetnosti u Novom Sadu. ABS je 2008. godine dobio nagradu Hrvatskog društva likovnih umjetnika za najboljeg mladog umjetnika.

Članovi grupe Alan Alebić, Ivica Blažić i Ivan Skvrce diplomirali su 2003. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu smjer slikarstvo dok su poslijediplomski studij završili na ljubljanskoj Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Ime grupe sastavljeno je od prvih slova prezimena i postoje na umjetničkoj pozornici već nekoliko godina. Kustos i organizator događaja je Marijana Stanić te je sama izložba jedna u nizu planiranih u sklopu ciklusa izložbi pod nazivom Uniforma.