Konferencije

Filozofija novca Johna Searlea u Rijeci

Ideje.hr / 21. svibnja 2017. / Aktualno

Godišnja konferencija o suvremenim filozofskim pitanjima posvećena je jednom od najznačajnijih suvremenih filozofa

U ponedjeljak i utorak, 22 i 23. svibnja, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održava se 19 međunarodna konferencija o suvremenim filozofskim pitanjima posvećena ovaj put filozofiji Johna Searlea, jednog od najvećih suvremenih filozofa.

Sam Searle održat će prvog dana konferencije predavanje pod naslovom The Structure of Human Society, nakon kojeg će sa Mauriziom Ferrarisom sudjelovati u diskusiji pod naslovom The Color of Money.

Jedan od najistaknutijih filozofa druge polovice dvadesetog stoljeća posebno se bavio filozofijom jezika, filozofijom uma i socijalnom ontologijom. Bila bi nepravda izdvojiti bilo koje od tih područja kao dominantno u njegovom filozofiranju.

Danas, vrlo je popularan (ili omražen) po svojem misaonom eksperimentu nazvanom Kineska soba (Chinese Room) kojom se suprotstavio Turingovom testu kojim se izjednačavaju umjetna i humana inteligencija.

No, Searleov je nemjerljiv doprinos i u razumijevanju novca kojem je dijelom posvećen njegov doprinos na konferenciji u Rijeci.

Drugog dana konferencije niz će istaknutih filozofa raspravljati različite aspekte Searleove filozofije.