Rasprave

Rasprava o budućnosti (i prošlosti) mirovinskog sustava i drugog mirovinskog stupa

Ideje.hr / 1. lipnja 2017. / Aktualno Rasprave / čita se 2 minute

Nazivana je majkom svih reformi, no za mirovinskom se reformom neprestano vuku problemi. Posljednji je izbio u Planu konvergencije koji je prihvatila Vlada a predviđa ukidanje dodatka od 27 posto na mirovine iz prvog stupa. Rasprava je 6. lipnja u 11:00

U utorak, 6. lipnja, s početkom u 11 sati u prostorijama Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Florijana Andrašeca 18a, održat će se rasprava o mirovinskom sustavu, rezultatima mirovinske reforme provedene prije petnaestak godina i budućnosti mirovinskog sustava.

Neposredni povod je Plan konvergencije za period 2017-2020, prihvaćen na istoj sjednici Vlade na kojoj su smijenjeni Mostovi ministri, a kojim se predviđa ukidanje dodatka od 27 posto iz prvog mirovinskog stupa za sve koji dobivaju mirovine iz oba stupa, te onemogućavanje povratka u prvi stup za sve koji u mirovinu odlaze nakon 2027. godine.

O temi je detaljnije za ideje.hr detaljnije pisao Dinko Novoselec, donedavni predsjednik AZ mirovinskog fonda (koji je i jedan od sudionika rasprave) u članku pod naslovom Iako uplaćuju i u prvi stup, članove iz drugog država tretira kao neželjenu djecu.

S obzirom na to da o ovoj promjeni u sustavu isplate mirovina nije bilo javne rasprave, ni rasprave u okviru socijalnog dijaloga (GSV-a), a radi se o temi koja se tiče svih građana Republike Hrvatske, Centar za mirovine studije, Ideje.hr i Nezavisni sindikat znanosti organiziraju raspravu o tome što sve predviđa Plan konvergencije i Nacionalni plan reformi, u kojem smjeru ide politika održivosti i pravednosti mirovinskog sustava, o utjecaju takvih politika na životni standard budućih umirovljenika i budućnost II. mirovinskog stupa te o mogućim alternativnim rješenjima problema vezanima za mirovinski sustav.

Podsjećamo da su u mirovinsku reformu ulagana velika očekivanja, da je nazivana majkom svih reformi, a da se kontinuirano problematiziraju njezini učinci. Također, povod mirovinskoj reformi bila su i demografska kretanja, koja su se u međuvremenu čak možda i pogoršala.

U raspravi sudjeluju:

Prof. dr. sc. Boris Cota, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Dinko Novoselec, stručnjak u području upravljanja obveznim mirovinskim fondovima i bivši predsjednik Uprave AZ mirovinskog fonda

Dr. sc. Danijel Nestić, Ekonomski institut

Prof. dr. sc. Ivana Vukorepa, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Ana Pezelj, Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ministarstva financija

Također, očekuje se dolazak još nekolicine stručnjaka i predstavnika zainteresiranih strana.

Raspravu moderiraju:

Željko Ivanković, Ideje.hr i Sandra Benčić, Centar za mirovne studije

Kontakt osobe:

Sandra Benčić, Centar za mirovine studije, sandra.bencic@cms.hr, 091 33 777 41

Željko Ivanković, ideje.hr, Nezavisni sindikat znanosti, zeljko@nsz.hr, 099 733 50 38 

Rasprava je organizirana u sklopu projekta Centra za mirovne studije: Javni interes nije na prodaju, IPA 2012