Klub Batina

Usporedba i međusobni utjecaj triju velikih: SAD, Kine i Njemačke. Institucionalni pogled na ekonomski razvoj i tržište rada.

Ideje.hr / 16. listopada 2021. / Klub Batina

U povodu knjige redovitog autora na stranici Ideje.hr Josipa Lučeva, koju je pod naslovom Systemic Cycle and Institutional Change: Labour Markets in the USA, Germany and China objavio Plagrave Macmillan, Klub Batina organizira 21. listopada u 14:30 razgovor u kojem će sudjelovati slovenski ekonomist Bogomir Kovač, Zdravko Petak, profesor na FPZG, autor i drugi pozvani. Zainteresiranima za sudjelovanje Zoom-link je dostupan u nastavku članka, a razgovor će biti emitiran i poslije dostupan i na youtube kanalu Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Knjiga „Systemic Cycle and Institutional Change: Labor Markets in the USA, Germany and China“ u izdanju Palgrave Macmillana istražuje endogenu institucionalnu promjenu i njezine uzroke te izgrađuje novi teorijski okvir koji uključuje proces sustavskog ciklusa.

Okvir se ilustrira na slučajevima institucija tržišta rada u SAD-u, Njemačkoj i Kini od 1980. godine. Knjiga interpretira institucionalne promjene kao rezultat triju identificiranih kanala institucionalne promjene (ovisnost o prijeđenom putu – resursi moći/sustavski ciklus – institucionalni dizajn).

U SAD-u su sva tri kanala djelovala u smjeru sve veće liberalizacije tržišta rada. U Njemačkoj i Kini specifična interakcija tih triju kanala proizvela je suptilnije i manje jednoznačne rezultate. Ističe se određena asimetrija promjena u razvojnim strategijama. Njemačka je u posljednja dva desetljeća izvela pomak prema dualiziranom tržištu rada i ekstenzivnom kapitalizmu, a Kina nastoji izvesti pomak prema intenzivnom kapitalizmu.

Stranica izdavača o knjizi: https://www.palgrave.com/gp/book/9783030660529