Klub Batina

Varijacije na temu tržišta rada: SAD; Kina, EU. Ciklusi, kompleksni sustavi, institucionalni razvoj.

Ideje.hr / 22. listopada 2021. / Klub Batina Rasprave

Knjigu Josipa Lučeva, redovitog autora na stranici Ideje.hr, koju je pod naslovom Systemic Cycle and Institutional Change: Labour Markets in the USA, Germany and China objavio Palgrave Macmillan, predstavili su u Klubu Batina slovenski ekonomist Bogomir Kovač i profesor na FPZG Zdravko Petak. U razgovoru su još sudjelovali profesor FPZG Zoran Kurelić i moderator Željko Ivanković. Link na cjeloviti razgovor dostupan je u nastavku.

Kovač je posebno istaknuo kompleksnost Lučevljeve analize koja na tržište rada, glavnu temu, gleda iz nekolicine teorijskih kutova. Posebno upečatljive bile su njegove usporedbe ove knjige s primjerima iz glazbene povijesti.

Petak se usredotočio na dugoročne cikluse i izostanak harmonizacije europskog tržišta rada, a sjetio se i svoje studije federalnog uređenja prema kojem je jugoslavenska federacija imala proporcionalno najmanji zajednički budžet u odnosu na sve s kojima ju je uspoređivao, a još uvijek daleko veći nego EU.

Lučev se sjetio kako je pokojni profesor Dag Strpić, njegov prvi mentor, na predavanjima 2006. studente informirao da se oni suočavaju s ciklusom u silaznoj fazi, što mu – naravno – nisu vjerovali.  Zoran Kurelić je raspravljao o tome koji ekonomski sustav odgovara tzv iliberalnim demokracijama, a Željko Ivanković je pitao o promjenama karaktera i uloge rada, kapitala i političkog sustava pod utjecajem tehnoloških promjena.