Klub Batina

Može li informacijsko-komunikacijska tehnologija pokrenuti hrvatsku ekonomiju?

Ideje.hr / 17. rujna 2021. / Klub Batina

Razgovor o ulozi ICT-a u hrvatskoj ekonomiji održat će se 30. rujna od 14:00. Uvodno će Ivo Bićanić i Ivo Špigel predstaviti svoje teze o ograničenoj snazi i potencijalima informacijsko-komunikacijske tehnologije. U razgovoru će još sudjelovati Sonja Radas (Ekonomski institut Zagreb); Slađana Krpić (Poslovna inteligencija, članica Uprave), Franjo Luković (think tank Polazišta i perspektive) te Iva Tomić (glavna ekonomistica Hrvatske udruge poslodavaca), kao komentatorica diskusije. Razgovoru će se moći pristupiti putem zoom aplikacije i pratiti na youtube kanalu

Prvo su Ideje.hr objavile članak Ive Bićanića pod naslovom Hrvatska techno-utopia. Paradoks produktivnosti neće nestati, u kojem je autor, oslanjajući se na vrlo teorijske ekonomske argumente, potkrijepljene naravno i uvidima u trendove, doveo u pitanje očekivanja, a još više političku propagandu Hrvatske vlade, prema kojima hrvatska ICT industrija može predstavljati zamašnjak cijele hrvatske ekonomije. Na taj je članak reagirao Ivo Špigel, ‘član Uprave tvrtke Perpetuum Mobile i tehnološki i društveni entuzijast i aktivist’ člankom U potrazi za igubljenom lokomotivom. Ivo Špigel reagira na članak Ive Bićanića o Hrvatskoj kao tehnološkoj utopiji, iako punim poštovanja prema argumentima profesora Bićanića, ipak sa suprotnih pozicija.

Članci su bili dosta popraćeni na društvenim mrežama, no – složit ćete se – one nikako nisu mjesto za kvalitetan razgovor. Ideje.hr organiziraju 30. rujna razgovor o ovoj važnoj temi. Osim uvodničara Špigela i Bićanića sudjelovanje u razgovoru potvrdili su još Sonja Radas (Ekonomski institut Zagreb); Slađana Krpić (Poslovna inteligencija, članica Uprave), Franjo Luković (think tank Polazišta i perspektive) te Iva Tomić (glavna ekonomistica Hrvatske udruge poslodavaca), kao komentatorica diskusije. Postoji mogućnost priključenja i drugih sugovornika.

Razgovor će moderirati Željko Ivanković.

Kao i dosadašnji razgovori u Klubu Batina i ovaj će se moći pratiti na youtube-kanalu Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, a zainteresirani za online-sudjelovanje razgovoru mogu pristupiti putem Zoom linka:

Join Zoom Meeting
https://us06web.zoom.us/j/85791129621?pwd=RE1aVWdON0RnNC8wRElVMkRmdnBDdz09

Meeting ID: 857 9112 9621
Passcode: 569774

Voljeli bismo da se najave na ideje@ideje.hr.