Klub Batina

Bićanić ostavio u zadatak: Prešućeno o Hrvatskom proljeću.

Ideje.hr / 3. prosinca 2021. / Klub Batina

Na prijedlog nedavno preminulog profesora Ive Bićanića, a u povodu 50. obljetnice, Ideje.hr organiziraju razgovor o nekim zanemarenim aspektima Hrvatskog proljeća, u petak 10. prosinca u 13:30. Uvodni će okvir dati Tvrtko Jakovina, a u razgovoru će još sudjelovati tadašnji sudionici i svjedoci – Dragutin Lalović, Ivan Pađen i Marko Melčić. Zainteresirani će moći sudjelovati putem platforme Zoom ili pratiti na Youtube

Join Zoom Meeting
https://us06web.zoom.us/j/86193918460?pwd=OHhKdmRRU0pvQmYwTE9ab1haK0Vzdz09

Meeting ID: 861 9391 8460
Passcode: 060584

Hrvatsko proljeće, kojemu je ove godine pedeseta obljetnica, uglavnom se u proteklih pola stoljeća prikazivalo u reduciranom obliku. Do devedesetih, u službenom je narativu, jedinom koji je bio javni, proglašavano rušilačkim pokretom, a od prvih višestranačkih izbora unisono se smatralo nacionalno oslobodilačkim gibanjem.

Ako se, slijedom dva suprotstavljena pogleda na događaje i može govoriti o dvije generalno suprotstavljene strane, unutar njih su svakako postojale brojne nijanse. Na izborima devedesetih ‘proljećari’ nisu bili jedinstveni. Ni među onima koji su im se suprotstavljali nisu svi bili radikali ni zagovarali hapšenja.

Uostalom, Hrvatsko proljeće nije nastalo odjednom, nego se i samo razvijalo, a ni to nije bio tek autonomni razvoj (nacionalne) ideje nego je itekako korespondirao s različitim kontekstima – unutarjugoslavenskim i promjenama u svijetu. Nije se sve svodilo na obračun ‘nacionalista’ i ‘unitarista’, bilo je i drugih ideja i ideologija. Vrlo su značajni bili i personalni odnosi među sudionicima političkih  zbivanja i njihova politička povijest.

Pedeseta je obljetnica svakako prilika da se barem neke od prešućenih strana Hrvatskog proljeća počnu osvjetljavati. Ideje.hr, u sklopu Kluba Batina, organiziraju razgovor 10. prosinca u 13:30 o (nekim) od zanemarenih aspekata zbivanja od prije pola stoljeća.

Uvodni će okvir dati Tvrtko Jakovina a u razgovoru će još sudjelovati tadašnji sudionici i svjedoci – Dragutin Lalović, Ivan Pađen i Marko Melčić.

Ideja da se u razgovor, koji ne pretendira da bude cjelovit, nego da oživi interes za neke prešućene aspekte Hrvatskog proljeća pozovu upravo ovi sudionici pripada nedavno preminulom profesoru Ivi Bićaniću, koji je do trenutka kad se Proljeće 1971. razmahalo i sam bio član nekih studentskih foruma. Razgovor su pripremili Karlo Jurak i Željko Ivanković.

Uz Zoom platformu, razgovor će biti prenošen putem youtube kanala Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja na adresi: